• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Hoe beperk je datalekken via sociale media

Je posts op sociale media zijn een schat aan waardevolle informatie. Alleen al uw openbare contactenlijst kan een crimineel helpen. De lijst met namen die zijn gekoppeld aan uw openbare sociale media-accounts is voldoende voor een oplichter om zich voor te doen als een familielid of een vriend met een spear phishing-e-mail. In de e-mail kan de oplichter u overtuigen om privé-informatie vrij te geven, zoals branchegeheimen, inloggegevens, creditcard-/debetkaartnummers of gênante persoonlijke informatie. U hoeft niet te stoppen met posten op uw favoriete sociale platform, maar het is verstandig om te stoppen met het posten van persoonlijke informatie op jouw openbare feed. Je weet niet wie je woorden leest of je foto's bekijkt.

Geef vreemden minder toegang tot uw persoonlijke leven door deze zeven stappen te volgen om uw sociale media-activiteit te vergrendelen:

 

  • Evalueer uw privacy-instellingen. Je Instagram-account is standaard openbaar, zodat iedereen je berichten kan zien. Stel je account in op 'privé', zodat alleen goedgekeurde volgers je berichten kunnen zien, reageren en directe berichten kunnen sturen. Je kunt je profielfoto's of omslagfoto's op Facebook niet verbergen, maar je kunt bijna al het andere verbergen voor mensen die niet op je vriendenlijst staan door de uitgebreide privacy-instellingen aan te passen.

 

  • Gebruik een wachtwoordbeheerder en schakel multi-factor authenticatie in op uw accounts. Een van de gemakkelijkste manieren om ongewenste logins op uw accounts te voorkomen, is door uw inloggegevens in een wachtwoordbeheerder te bewaren en multi-factor authenticatie voor uw accounts in te schakelen. Facebook en Instagram bieden een paar soorten authenticatie, maar ik raad aan om een mobiele authenticatie-app zoals Authy te gebruiken.

 

  • Houd apps van derden bij. Mogelijk hebt u veel toepassingen van derden die zijn verbonden met uw sociale media-accounts. Op Instagram kun je bijvoorbeeld zien welke apps en websites zijn verbonden met je sociale media-accounts door naar het gedeelte Instellingen van je accountprofiel te gaan en naar het gedeelte 'Apps en websites' te gaan. Als u er een ziet die u niet herkent, kan het een schadelijke app zijn die uw online activiteiten bespioneert. Bekijk de lijst met applicaties van derden die aan uw account zijn gekoppeld.

 

  • Verwijder alle bestanden die u niet vaak gebruikt of die u niet meer weet te installeren. Koop alleen van geverifieerde profielen en merkaccounts. Verifieer het account van de verkoper voordat je iets koopt via een social media-platform. Legitieme merken op Instagram en Facebook worden geverifieerd door het platform en hebben een blauw cirkelvinkje naast hun naam. Voer driemaandelijkse zoekopdrachten op naam uit. Imitatie kan iedereen overkomen. Maak er een gewoonte van om op Facebook en Instagram naar uw naam te zoeken om te voorkomen dat iemand uw naam, foto's of andere persoonlijke informatie tegen u of uw sociale netwerk gebruikt. Het duurt slechts een minuut en het is een gemakkelijke manier om bedriegersaccounts te identificeren en te rapporteren.

 

  • Weiger vriendschapsverzoeken van vreemden. Niet iedereen wil je vriend zijn. Accepteer geen vriendschapsverzoeken van iemand die je niet kent. Hoe meer vreemden in je vriendenlijst, hoe groter het risico dat je wordt benaderd met oplichting.

 

  • Klik nooit op verdachte links die naar u zijn verzonden en reageer nooit op ongevraagde berichten. Of het nu een e-mail of een privébericht is, klik niet op ongevraagde video's of links, zelfs als u de naam van de afzender herkent. Als je denkt dat een vriend je iets heeft gestuurd, neem dan nogmaals contact op met hem of haar via telefoon of sms voordat je op de link klikt. Wees vooral op uw hoede voor berichten met zinnen als "OMG! Ben jij dit?" of "Heb je dit al gezien?!"