HOME » CHECK DIT » E-mail phishing

 

Verander ook direct je bankcodes. Ben je al geld kwijt, maar ben je volgens de bank zorgvuldig geweest en heb je de fraude direct na het constateren gemeld, dan krijg je meestal je geld terug. En geef aan je bank of andere instantie door dat je een nepmail of neptelefoontje hebt gekregen.

Benader je bank via dit e-mailadres:

 

Ook andere organisaties hebben speciale e-mailadressen om een nepmail of neptelefoontje te kunnen melden:


Spam?
Dien een klacht in op de website Spamklacht.nl* van de Autoriteit Consument & Markt* (ACM).


De politie neemt regelmatig gegevens in beslag die zijn verzameld door een crimineel netwerk van softwarerobots dat inbreekt in computers. Zo’n netwerk noemen we een botnet. Tussen de illegaal verkregen gegevens kunnen ook uw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zitten. Het feit dat een netwerk is opgerold betekent niet dat deze gegevens nu veilig zijn. Het is mogelijk dat ze zijn doorverkocht aan andere (criminele) partijen.

Controleer HIER of uw inloggegevens gestolen zijnPhishing ook via sms > Smishing

Fraudeurs die via sms uw gegevens achterhalen maken gebruik van smishing of wel ‘sms-phishing’. Smsjes die binnenkomen op uw telefoon zijn veel korter dan een uitgebreide e-mail. U treft dan ook vaak een opdracht aan, als ‘bevestig uw identiteit', 'verwijder de beperking van uw creditcard’ of ‘uw creditcard is om veiligheidsredenen geblokkeerd'. Daarna volgt ook de oproep om op een link te klikken om het op te lossen.

Kenmerken van sms-phishing:

  • Korte tekst;
  • U moet iets doen om uw creditcard te blijven gebruiken;
  • Sms-bericht komt van een onbekend (buitenlands)nummer.

 


Bent u benieuwd naar wat u eigenlijk zelf weet omtrent valse e-mails? Test uw kennis en doe mee aan de quiz. Klik HIER

Klik HIER voor een voorbeeld en leer valse e-mails herkennen*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad