VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


Multiboot USB-stick maken met Ventoy

Om een bootable USB-stick te maken zijn er verscheidene tools beschikbaar zoals Rufus. Maar hiermee kunt u maar één ISO van een besturingssysteem, antivirustool of andere live-omgeving op een USB-stick te plaatsen. Als u meerdere van dit soort omgevingen gebruikt, heeft u op een gegeven moment een hele collectie USB-sticks. Of u moet steeds de stick formatteren en er een andere ISO op plaatsen.

In dat geval is een Multiboot USB-stick veel handiger. Met de open source tool Ventoy kunt u eenvoudig een Multiboot USB-stick maken. Het fijne van dit programma is dat het simpel werkt. Dus geen complexe scripts of commando’s om de USB-stick te configureren. In dit artikel leggen we uit hoe Ventoy werkt en welke mogelijkheden deze tool verder biedt

Ventoy installeren op een USB-Stick

Ventoy is te downloaden via Github, voor alle overige informatie kunt u de website zelf raadplegen. Hier treft u onder andere een lijst van alle compatibele ISO’s en een overzicht van plugins en aanpassingen om de USB-stick optimaal te configureren.

Op het moment van schrijven is 1.0.35 de meest recente versie, indien er een update verschijnt hoeft u de USB-stick niet opnieuw aan te maken. U kunt de USB-stick namelijk via de nieuwe versie updaten.

  • Download het Windows-installatiepakket van Ventoy bij Github via de link hierboven.
  • Pak het ZIP-bestand uit en dubbelklik op Ventoy2Disk.exe om de tool te openen.
  • Via het menu > Language kunt u desgewenst de Nederlandse taal instellen.

Via het menu bij Opties kunt u Secure Boot activeren. Schakel deze optie in als u de USB-Stick gebruikt op een UEFI-systeem waarop de beveiligingsfunctie secure boot actief is. Bij Partitietabel is de USB-Stick als legacy-MBR in te stellen of met de GPT-indeling. Bij UEFI-systemen wil een MBR-indeling soms niet goed werken, kies daarom een GPT-indeling. Al werkt de MBR-indeling in de meeste gevallen prima.

  • Selecteer de USB-Stick onder Apparaat (device) en klik op de knop Installeren.
  • U krijgt nu tweemaal de waarschuwing of zeker weet dat u de USB-stick wilt formatteren.

Ventoy multiboot USB-stick configureren

 

Nadat Ventoy is geïnstalleerd op de USB-stick ziet u in de verkenner een geheel lege USB-stick. Maar niets is minder waar, Ventoy zelf is namelijk op een verborgen EFI-systeempartitie die geen schrijfletter bevat geïnstalleerd. De partitie die via de verkenner zichtbaar is is namelijk enkel de gegevenspartitie.

Op deze partitie plaats u de ISO-bestanden of andere compatibele image-files (WIM/IMG/VHD en EFI-bestanden). Wanneer u de computer van de USB-stick opstart krijgt u automatisch een bootmenu te zien met de aanwezige ISO-bestanden om vanaf door te starten. Hieronder ziet u daar een voorbeeld van, en de indeling van de USB-stick zoals deze in schijfbeheer van Windows wordt weergegeven.

Bootmenu van Ventoy aanpassen

 

Bij het gebruik van een grote USB-stick met veel ISO-bestanden is het handig om één en ander in mappen in te delen. Bijvoorbeeld een map met distributies van Linux, een map met recovery systemen en noem maar op.