Translate this website into your preferred language.

Brengt je op de hoogte van het laatste cyber- en technieuws.
Zo ga je veilig online.


Cyber- en technieuws
Instagram toont pikante Reels aan wie minderjarigen volgt

techpulse.be
Na Twitter ligt ook Instagram onder vuur om welke content waar getoond wordt. Tijdens een experiment van The Wall Street Journal werd ontdekt dat Instagram soms nogal bedenkelijke suggesties maakt.
Bij het kijken van Reels bijvoorbeeld: wie accounts van kinderen volgt, krijgt riskante video’s van tieners en seksuele content van volwassenen te zien.
The Wall Street Journal komt daarachter nadat het een aantal testaccounts oprichtte. Achter de testaccounts zitten volwassen mensen die een aantal minderjarige influencers volgen. In het onderzoek van de krant gaat het om jonge turners en cheerleaders. Volg je dat soort accounts? Dan is de kans groot dat je seksueel getinte content te zien zal krijgen. Het Canadese Centre for Child Protection probeerde dezelfde test uit te voeren, maar kwam tot dezelfde resultaten.
Adverteerders zijn niet blij
Er zit dus een probleem in de Reels op Instagram: wie exclusief accounts van jonge influencers volgt, kan seksueel getint materiaal te zien krijgen, soms zelfs afkomstig van minderjarigen.
Meta laat aan klanten weten dat het aan het probleem werkt, en dat het bedrijf bereid is om voor brand-safety-audits te betalen.
Volgens huidige en ex-werknemers die hun boekje open doen bij The Wall Street Journal is het probleem al langer gekend, al van voor Instagram de Reels lanceerde. De enige oplossing zou zijn om het algoritme grondig te herschrijven zodat bepaalde posts niet meer opgepikt worden.
Video
Waarom kunnen cybercriminelen niet zonder klantenservice?
Stel je voor: je start je laptop op en ziet dat hackers hebben toegeslagen en losgeld vragen. Dat is niet alles, ze hebben een telefoonnummer achtergelaten van de klantenservice.
Dat klinkt gek, maar om grof geld te verdienen, kunnen cybercriminelen niet zonder deze hulplijn. Cybercrime-expert Rolf van Wegberg (TU Delft) legt uit hoe dat zit.
Uitgelicht
(Meer onderwerpen vind je onder de UITGELICHT menuknop)
Nee, NameDrop in iOS 17 is niet gevaarlijk, wat de politie ook zegt
bright.nl

Bij nieuwe draadloze technologie is er vaak een momentje van paniek. Bij de invoering van contactloos betalen en de ov-chipkaart waren mensen bang dat criminelen hun pas zouden uitlezen, of een pinapparaat tegen hun tas zouden drukken. Dat blijkt in de praktijk niet te gebeuren.
NameDrop zorgt nu voor een vergelijkbare heisa. Verschillende politiekorpsen ouders om de functie bij hun kinderen uit te schakelen. Vreemden zouden zo ongemerkt de gegevens te pakken kunnen krijgen. Alleen: het is niet waar, want zo werkt NameDrop helemaal niet.
Het is een handmatig proces
Het uitwisselen van gegevens via NameDrop omvat meerdere stappen. De eerste is het tegen elkaar houden van de iPhones: dan komt de functie in beeld. Dan moet elk van de twee gebruikers kiezen wat 'ie wil: gegevens versturen of alleen ontvangen? Daarna moet ook nog op de 'Gereed'-knop worden gedrukt, en pas dan worden gegevens verstuurd.
Dat kan dus niet per ongeluk gebeuren. Sterker nog: om de overdracht te starten moet je ook nog eerst je iPhone ontgrendelen. De eerste stap van NameDrop kan wel worden gestart door twee vergrendelde iPhones tegen elkaar te houden, maar dan kan je dus nog steeds niks. NameDrop staat standaard ingeschakeld op alle iPhones met iOS 17 en Watches met watchOS 10.