HOME » HOMEtest

VEILIG DIGITAAL MAGAZINE

JUNI  2020

(Scroll op de afbeelding om het magazine te lezen. Indien je browser geen iframes ondersteunt en het magazine niet zichtbaar is, lees het dan HIER)

Het gevaar van een internet challenge

 

3 jaar na het overlijden van Tim heeft Stichting T.I.M. deze documentaire online gezet. Om ouders te waarschuwen dat het bij iedereen kan gebeuren, heeft men ervoor gekozen om het persoonlijke verhaal te vertellen. Wie was Tim? Wat is er die verschrikkelijke avond gebeurd? Welke wereld ging er toen voor de ouders open? 

Met de film hoopt men dat ouders in gesprek gaan (en blijven) met hun kinderen over waar ze allemaal tegenaan lopen op internet. Jongeren worden bijvoorbeeld continu uitgedaagd om mee te doen aan challenges die ook gevaarlijk kunnen zijn. De choking game is hiervan één van de bekendste voorbeelden.

Een aangrijpende documentaire.......


HELPDESKFRAUDE

Hoe herken ik de ‘helpdeskfraude’?

Op dit moment komen er drie varianten van helpdeskfraude voor. Hierbij is sprake van oplichting en vaak is er ook sprake van computervredebreuk (de besturing van uw computer wordt overgenomen).

HELPDESK FRAUDE

TIKTOK, leuk of gevaarlijk?

 

Sinds de opkomst van social media is er vaak migratiegedrag. Van MySpace naar Facebook, van Facebook naar SnapChat en Instagram.

De laatste verschuiving is naar TikTok: razend populair bij kinderen en tieners. Wat is TikTok en welke kansen en gevaren heeft deze app?

Lees het in de Veilig Digitaal special: TikTok, leuk of gevaarlijk......

TIKTOK LEUK OF GEVAARLIJK?

'WHATSAPP FRAUDE' heet nu  'VRIEND IN NOOD FRAUDE'

 

Vriend in Nood fraude is de nieuwe naam van WhatsAppfraude. Deze term heeft de politie geïntroduceerd bij het publiek naast WhatsAppfraude.

 

Slachtoffers worden benaderd door familie of een bekende. Deze persoon zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Of soms komt het bericht zelfs van het nummer van de bekende zelf, die later gehackt blijkt te zijn. Het slachtoffer wordt gevraagd om financiële hulp, omdat de bekende zogenaamd even niet bij zijn/haar bankrekening kan. Slachtoffers hebben dan vaak al meerdere "rekeningen" betaald. Trefwoorden zijn: voordoen als familie of bekende en financiële hulpvraag.

Vanaf 30 april 2020 is het mogelijk via internet aangifte te doen via www.politie.nl

Lees hier alles omtrent WhatsApp:

WhatsApp fraude = Vriend in nood fraude

Bekijk ook het Veilig Digitaal YouTube kanaal !

 

Bekijk  videoinformatie, tips, trucs en nog veel meer op het  Veilig Digitaal YouTube kanaal. Abonneer je op dit kanaal en blijf op de hoogte van nieuw videomateriaal. Voorkom online slachtofferschap. Klik HIER voor het YouTube kanaal.

Doordat iFrames geblokkeerd worden door de Mozilla Firefox browser, zullen onderdelen van deze website in die browser niet getoond worden. Gebruik bij voorkeur een op Chromium gebaseerde webbrowser als Google Chrome, Brave, Opera of Vivaldi of de standaard Microsoft Edge browser voor een volledIge weergave.