HOME » HULP » Ransomware

NIEUW:

De Franse overheid heeft een decryptietool voor de PyLocky-ransomware ontwikkeld waarmee slachtoffers kosteloos hun bestanden kunnen ontsleutelen. PyLocky verspreidt zich via e-mailberichten. Eenmaal actief versleutelt het allerlei bestanden en vraagt een bedrag voor het ontsleutelen ervan.

 De decryptietool kan bestanden die door PyLocky versie 1 en 2 zijn versleuteld ontsleutelen. Om de tool te kunnen gebruiken moeten gebruikers Java hebben geïnstalleerd. Gebruik is geheel op eigen risico.


Opsporingsdiensten en IT-beveiligingsbedrijven hebben de krachten gebundeld om de activiteiten van cybercriminelen die banden hebben met ransomware te verstoren.

De "No More Ransom" portal is een initiatief van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol's European Cybercrime Centre en McAfee met als doel slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde bestanden zonder de criminelen te betalen.
2019 anti-ransomware toolkit

2019 Anti-Ransomeware Toolkit


Het betalen van losgeld wordt altijd afgeraden omdat dit geen garantie voor een oplossing van het probleem biedt. Er zijn een aantal zaken die per ongeluk fout kunnen gaan. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat er programmeerfouten in de malware zitten die de versleutelde data onherstelbaar maken zelfs als u de juiste sleutel heeft om de data te ontsleutelen.

Daarnaast geeft betalen een signaal aan de criminelen dat de ransomware effectief is. Het resultaat is dat cybercriminelen door zullen gaan met hun activiteiten en nieuwe manieren zullen zoeken om systemen uit te buiten. Dit zal resulteren in nog meer infecties en daardoor meer geld op hun rekening.


HOE WERKT RANSOMWARE?

Bekijk een voormalige uitzending van Opsporing verzocht.