BELEGGINGSFRAUDE (= BOILER ROOM FRAUDE)
Hoe werkt boilerroomfraude?
Bij boilerroomfraude (een vorm van beleggingsfraude) wordt u telefonisch of per e-mail benaderd met een beleggingsvoorstel. De contactpersoon heeft uw gegevens ontvangen, omdat u deze (onbewust) een keer heeft ingevuld. Bijvoorbeeld na het zien van een (nep)advertentie met een mooi beleggingsvoorstel op een website of Facebook.
Vaak is de contactpersoon buitenlands. Mogelijk beweert hij dat hij een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). U wordt vervolgens snel rendement beloofd. Ook probeert de contactpersoon u meteen tot een beslissing te dwingen.
Als u ingaat op het aanbod, ontvangt u een inschrijfformulier en kunt u beginnen met een klein bedrag. Misschien levert deze eerste investering winst op. Maar als u meer geld gaat inleggen, wordt de waarde van uw beleggingen steeds minder. U ziet helaas niets meer terug van uw geld.

Hoe herken ik boilerroomfraude?
Engelssprekend
Vaak bellen boilerroomfraudeurs met een buitenlands telefoonnummer en spreken zij de Engelse taal. Wees dus al alert op het moment dat de telefoon afgaat. Deze fraudeur zal zich voorstellen als de “accountmanager”.
Ga niet in op beleggingen die hij/zij je aanbiedt via telefoon of social media. Hang de telefoon direct op en verbreek het contact. Fraudeurs kunnen je ook via social media benaderen of via de mail. Een mail bevat vaak veel taal- en spellingsfouten. Controleer dus de afzender van de mail of het bericht.
Gesprek
Als de fraudeur je vervolgens dan toch een aanbieding doet, is deze waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Dit blijkt achteraf dan ook vaak het geval. Het doel van de fraudeurs is om in het eerste gesprek je vertrouwen te winnen.
Zij willen je laten geloven dat je daadwerkelijk grote rendementen kunt maken. Op de achtergrond hoor je dan ook vaak luid gepraat en telefoons die overgaan: ‘de boilerroom’. Fraudeurs kiezen gericht voor slachtoffers met weinig ervaring.
Winnen van vertrouwen
Een essentieel onderdeel van deze vorm van fraude is het winnen van vertrouwen van de slachtoffers. Dat is in de eerste fase van de gesprekken het doel. Zij zullen je eerst bijvoorbeeld vragen om relatief kleine bedragen in te leggen die rendement met zich mee brengen.
Als je het wil opnemen raden de fraudeurs je aan juist extra bij te leggen. De fraudeurs zullen contact blijven zoeken en vervolgens zal de toon zal steeds dwingender worden.
Fraudeurs gebruiken een aantal trucs als ze contact met u opnemen. Zorg dat u deze trucs herkent en laat u nooit overhalen om zomaar geld te investeren.
Truc 1: de ‘bekende Nederlander’-truc
Een bekende Nederlander prijst zogenaamd een investering aan in een online advertentie. Toch heeft deze persoon nooit toestemming gegeven. De advertentie is nep.
Truc 2: de ‘nu of nooit’-truc
Heeft u uw gegevens achtergelaten na het lezen van de online advertentie? Dan wordt er snel telefonisch of per e-mail contact met u opgenomen. U wordt vervolgens onder druk gezet om geld te investeren.
Truc 3: de ‘AFM-vergunning’-truc
De contactpersoon vertelt dat hij werkt met een AFM-vergunning. Zo probeert de fraudeur u wijs te maken dat u hem kunt vertrouwen.
Truc 4: de ‘wilt u niet rijk worden?’-truc
Als u twijfelt, vraagt de contactpersoon of u niet rijk wilt worden. Helaas bestaat makkelijk rijk worden niet. En als een rendement te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Houd uw hoofd koel en probeer de trucs te herkennen.

Wat kan ik doen om dit te voorkomen?
- Alert zijn op telefoontjes
Wees alert op Engelssprekende personen en internationale telefoonnummers. Maar een fraudeur kan natuurlijk ook de Nederlandse taal spreken. Verbreek direct de verbinding als je via de telefoon wordt benaderd door een investeringsmaatschappij. Wees op je hoede als er hoge rendementen geboden worden. - Installeer geen programma’s
Fraudeurs beschikken over programma’s waarmee ze jouw computer kunnen overnemen met alle gevolgen van dien. Vraagt een persoon jou om Anydesk of Teamviewer te downloaden? Doe dat niet en verbreek onmiddellijk het contact. Verwijder deze programma’s meteen van je computer. - Inloggegevens
Deel je inloggegevens nooit met derden. Houd je identiteitsbewijs voor jezelf en geef ook niet zomaar je persoonlijke gegevens aan iemand die zich aan de telefoon voordoet als investeerder. Zij zijn vervolgens vrij om acties uit te voeren uit jouw naam. - Doe onderzoek
Ben je in contact met een partij die met jou een samenwerking aan wil gaan? Check in ieder geval altijd eerst het internet over de deal om te kijken welke informatie over het bedrijf bekend is. Je kan hiervoor o.a. de website van de Autoriteit Financiële Markten gebruiken:https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/controleer-je-aanbieder/overzicht-waarschuwingen. Wees ook hier alert dat ook deze ‘klanten’ onderdeel kunnen zijn van het frauduleuze bedrijf. Of dat een frauduleus persoon zich juist voordoet als medewerker van een gerenommeerde beleggingsmaatschappij.
Wat kunt u doen als u slachtoffer bent geworden?
Als je slachtoffer bent geworden van deze trucjes van criminelen, is het belangrijk om direct al het contact met deze partij te verbreken. Ze zullen met listige verhalen proberen om je meer crypto/geld te laten investeren. Maar dit is onderdeel van de truc en hierdoor zul je meer crypto/geld kwijt raken. Verwijder ook de programma’s ‘Teamviewer’ en/of ‘Anydesk’ van je computer.
Het is vervolgens belangrijk om aangifte te doen bij de politie en om je bank in te schakelen.
U kunt mogelijke boilerroomfraude melden bij de AFM . Uw melding kan ervoor zorgen dat zij nader onderzoek doen. Ook raden wij u aan om aangifte te doen bij de politie. Voor informatie over mogelijke vervolgstappen, is het verstandig om juridisch advies aan te vragen. U kunt contact opnemen met het Juridisch Loket . Er zijn mogelijk ook advocatenkantoren die hierin gespecialiseerd zijn.