• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
 • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
 • Gecontroleerde software om veilig te blijven
HOME » INFORMATIE » DATINGFRAUDE

DATINGFRAUDE: VERLIEFD OP DE PERSOON OP OP HET PROFIEL?

Datingfraudeurs benaderen mensen die openstaan voor een relatie. Ze zijn op zoek naar een nieuwe liefde via een datingsite, maar vrijgezellen worden ook benaderd via social media als Facebook. De fraudeur doet vaak alsof hij een Britse of Amerikaanse zakenman of militair is. Voor zijn werk zit hij bijvoorbeeld in West-Afrika of Afghanistan. De oplichter plukt foto’s die hij gebruikt voor zijn ‘eigen identiteit’ van internet.

Na het eerste contact wordt geraffineerd ingespeeld op de gevoelens van zijn ‘prooi’. Het slachtoffer krijgt al snel de vraag via een ander kanaal contact te onderhouden, bijvoorbeeld via Skype of e-mail. De fraudeur wil zo zijn slachtoffer weghalen van een eventuele datingsite. De beheerders van die sites voeren immers ook controles uit.

Als de oplichter eenmaal het vertrouwen van de ander heeft gewonnen, komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw: ze zeggen dat ze dringend geld nodig hebben. Daarvoor gebruiken ze uiteenlopende smoezen. Denk aan een familielid dat doodziek is en een ‘levensreddende operatie’ nodig heeft. Of met hoge schulden zit en hij zijn huis dreigt kwijt te raken als er niet snel geld over de brug komt. Of iemand zijn geliefde dolgraag wil zien, maar geen geld heeft om een vliegticket te kopen. Vrouwelijke oplichters komen vaak met het verhaal van een ziek kind of familielid die in het ziekenhuis ligt. Men kan dan zogenaamd de ziekenhuiskosten niet betalen. Ook geeft men aan daardoor niet weg te kunnen.

Omdat het slachtoffer verliefd is en hem of haar wil helpen, maakt men geld over naar de man of vrouw waar men al weken of maanden mee chat. Sommige fraudeurs zijn zo brutaal dat ze daarna vaker om geld blijven vragen. Zodra het slachtoffer argwaan krijgt, is het te laat. Dan is men vaak duizenden euro’s lichter en kan men fluiten naar het geld.

Signalen om aan je date te twijfelen

 • Word je in zeer korte tijd overladen met liefde en complimenten?
 • Wil je date de communicatie verplaatsen van de datingsite naar Whatsapp of e-mail?
 • Wil je date niet (video)bellen?
 • Vraagt je date geld voor een noodgeval? Of om jou te bezoeken?
 • Meld je date een succesvolle investering en stimuleert hij/zij jou om mee te doen?

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van datingfraude, zijn hier de volgende tips voor je:

 1. Wees altijd op je hoede. Houd altijd de mogelijkheid open dat je te maken hebt met een fraudeur.
 2. Controleer foto’s die je toegestuurd krijgt. Doe dit in Google Images door op het camera-icoontje te klikken om een foto in te voeren. Je kunt dit ook in Yandex controleren. Beide sites checken of foto’s op andere plekken op internet opduiken.
 3. Wees terughoudend met het delen van gevoelige informatie. Bijvoorbeeld met (seksueel getinte) foto’s. Wacht bijvoorbeeld een eerste ontmoeting af om te zien met wie je écht te maken hebt.
 4. Maak nooit geld over. Als je met een oplichter te maken hebt, vraagt deze vroeg of laat om geld. Betaal nooit, want je bent het geld kwijt. Oplichters vragen steeds opnieuw om geld.
 5. Wees alert op taalfouten. Google Translate is heel handig voor oplichters in het buitenland. Helaas voor deze oplichters is deze functie niet foutloos. Wees alert op taalfouten. Dat geldt ook voor het geval je in het Engels communiceert. Oplichters schrijven bijvoorbeeld het Engelse ‘ik’ vaak als ‘i’ in plaats van ‘I’.
 6. Houd familie en vrienden op de hoogte. Oplichters proberen je vaak te isoleren. Dan kunnen ze je makkelijker beïnvloeden. Voorkom dat je in zo’n positie komt en praat met vrienden en familie over je nieuwe liefde of vriendschap.
 7. Deel niet teveel persoonlijke informatie op sociale media. Oplichters lijken hun slachtoffers zorgvuldig uit te zoeken. Vooral mensen die hun partner hebben verloren of gescheiden zijn. Vertel dit soort informatie dus niet op sociale media. Scherm je Facebook-profiel af voor onbekenden.

Meer hulp

Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele ondersteuning of praktische hulp. Kijk voor meer informatie op de website van Slachtofferhulp Nederland.