• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Jonge kinderen zijn bijna de hele dag online, maar toch weten ouders vaak niet wat zij online uitspoken. Zij kunnen onbewust cyberdaders worden.

Daarom is HACKSHIELD ontwikkeld!

Kinderen tussen acht en twaalf jaar kunnen zich aanmelden als junior cyberagents in de online game van HackShield. Ze maken puzzels, beantwoorden vragen, gaan op missies en moeten shields scoren. Zo komen ze naar een hoger niveau. Doel is om hen weerbaarder te maken tegen hackers en hen de kennis te geven om ook mensen in hun omgeving te beschermen. Want opa's en oma's zijn vaak minder digitaal bekwaam dan hun kleinkinderen.

Wilde westen

'Daarnaast willen we met de game ook voorkomen dat kinderen zélf het criminele cyberpad gaan bewandelen', vertelt Floor Jansen van Team High Tech Crime. 'Kinderen hebben geen idee wat de gevolgen zijn van hun online gedrag. Als je een ruit ingooit, zie je daarna kapot glas. De schade is zichtbaar. Maar als een twaalfjarige een DDoS-aanval uitvoert, ziet hij de schade niet. We surveilleren als politie wel op straat, maar nog weinig digitaal. Daarin willen we verandering brengen. Want nu is het internet een soort Wilde Westen voor kinderen; ongereguleerd, je weet niet wie je kunt vertrouwen en er lopen nauwelijks sheriffs rond. Hierdoor kunnen ze het cyberpad opgaan zonder dat ze het zelf doorhebben.'

Veilig fouten maken

De samenwerking door de politie met HackShield is onderdeel van een bredere strategie om jongeren online meer wegwijs te maken. De campagnes Framed, Gamechangers en 'Een klik verwijderd van cybercrime' zijn andere recente initiatieven waarmee de politie probeert een nieuwe generatie hackers te voorkomen. Floor Jansen: 'Binnen zo'n game kunnen jongeren veilig fouten maken, zonder dat ze daarna meteen op het bureau zitten. En van fouten maken leer je het meest.'

Tim Murck

Ook Tim Murck, oprichter van HackShield, is blij met de officiële samenwerking. 'Het is ontwapenend om te zien hoe waardevol de erkenning vanuit de politie voor de inmiddels ruim 55.000 junior cyberagents is. Dat deze erkenning nu is vastgelegd in een samenwerkingsstatement draagt bij aan een duurzame uitbreiding van de HackShield community en continue stroom van o zo relevante cybercontent.'

Theo van der Plas

De andere ondertekenaar, Theo van der Plas, Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime: 'Onze brede cybercrime-aanpak richt zich op het voorkomen van slachtoffers van online criminaliteit en het verstoren van het criminele proces. Tegelijktijdig hebben we als politie ook oog voor potentiële -vaak jonge - daders. Jongeren die uit verveling online gaan experimenteren, willen we behoeden voor die misstap. Zij realiseren zich niet dat bijvoorbeeld proberen het wachtwoord van iemand anders te raden of te kraken en zonder toestemming te zoeken naar kwetsbaarheden op een website, vaak strafbaar is. Ze zijn vaak één klik verwijderd van het plegen van een cybercrime. Dit proberen we te voorkomen door hen te wijzen op alternatieven.

Voor de kinderen.

Word cyberagent !

Jouw HackShield-avontuur begint met de HackShield Levels. Je lost puzzels op, beantwoordt vragen en scoort Shields die je helpen om te klimmen in de Erelijst. Je eerste stappen als Cyber Agent zijn gezet!

 

Heb je de Levels uitgespeeld? Dan staan er Quests voor je klaar. In deze korte missies, die je samen met je vader, moeder, opa of oma kunt spelen, ontdek je nog meer over cyber onderwerpen zoals wachtwoorden, phishing en auteursrecht. Er komen regelmatig nieuwe Quests bij, dus er is altijd wat nieuws te leren. En natuurlijk verdien je bij iedere Quest een Shield!

Maar dat is nog niet alles… Daarna kan je namelijk zelf aan de slag! In de Level Maker kun je je eigen levels maken en de levels van andere Cyber Agents spelen. Misschien wordt jouw level wel uitgeroepen tot winnaar in de Level Competitie. Hoe gaaf is dat?!

En, lijkt het je wat om Cyber Agent te worden? Ga dan snel aan de slag!

Via de onderstaande knop kun je een HacShield ID aanmaken. Vergeet hierbij niet je gemeente in te vullen en vraag je ouder(s)/verzorger(s) of ze het door jou ingevulde e-mailadres willen bevestigen. Dit is erg belangrijk, want alleen dan maak je kans op prijzen en om uitgenodigd te worden voor onze events bij jou in de buurt.

Als je een HackShield ID hebt aangemaakt ben je klaar om te beginnen. Samen met de andere Cyber Agents ga je de strijd aan tegen de bad guys.

 

Zet hem op Cyber Agent, we kunnen je hulp goed gebruiken!

(Nog niet alle gemeenten in Nederland werken samen met Cyber Agents. Daarom zijn er in jouw gemeente misschien (nog) geen huldigingen. Check regelmatig het nieuws om te zien welke nieuwe gemeenten zijn aangesloten en welke events op de planning staan.)