• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Wat is eigenlijk multifactorauthenticatie?

Multifactorauthenticatie, ook wel bekend als tweefactorauthenticatie (2FA), is een beveiligingsproces waarbij gebruikers meerdere vormen van authenticatie moeten bieden om toegang te krijgen tot een systeem of service. Dit helpt bij de bescherming tegen ongeoorloofde toegang en kan een extra beveiligingslaag bieden voor online accounts.

Meestal vereist multifactor-authenticatie dat gebruikers twee of meer van de volgende authenticatiefactoren opgeven:

Iets wat de gebruiker weet, zoals een wachtwoord of pincode
Iets wat de gebruiker heeft, zoals een security token of mobiele telefoon
Iets wat de gebruiker is, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning


Wanneer een gebruiker probeert in te loggen op een account, moet hij eerst zijn gebruikersnaam en wachtwoord opgeven, wat de eerste authenticatiefactor is. Vervolgens wordt hen gevraagd een tweede factor op te geven, zoals een code die naar hun mobiele telefoon wordt gestuurd of een vingerafdrukscan. Alleen wanneer beide factoren zijn opgegeven en geverifieerd, krijgt de gebruiker toegang tot het account.

Multifactor-authenticatie biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele single-factor-authenticatiemethoden, zoals alleen wachtwoorden. Ten eerste maakt het het voor een aanvaller veel moeilijker om ongeoorloofde toegang tot een account te krijgen, zelfs als hij het wachtwoord van de gebruiker weet te bemachtigen. Ten tweede biedt het een extra beveiligingslaag voor gevoelige informatie en transacties. Ten slotte kan het helpen om aanvallen op het overnemen van accounts te voorkomen, waarbij een aanvaller gestolen inloggegevens gebruikt om toegang te krijgen tot het account van een gebruiker.

Concluderend is multifactorauthenticatie een waardevol beveiligingshulpmiddel dat kan helpen beschermen tegen ongeoorloofde toegang tot online accounts. Door van gebruikers te eisen dat ze meerdere vormen van authenticatie bieden, biedt het een extra beveiligingslaag die kan helpen om aanvallen op het overnemen van accounts te voorkomen en gevoelige informatie te beschermen.