• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven
HOME » INFORMATIE » SMSnaar112

SMS naar 112

Weinig mensen weten het: alarmcentrale 112 ook via sms en app te bereiken

 

Het is  mogelijk om te sms'en naar de 112 alarmcentrale. Een groep belangenorganisaties voor mensen met spraakproblemen, doven en slechthorenden hebben zich hier hard voor gemaakt.

De functie is alleen  bedoeld voor mensen die niet rechtstreeks met 112 kunnen bellen. Als je in nood bent, en door omstandigheden niet kunt praten, dan is het sms'en naar 112 natuurlijk wel een optie.

Ook nieuw: de 112NL-App

Begin dit jaar lanceerden de meldkamers nog een manier om de centrale te bereiken: via een app. Deze 112NL-app, beschikbaar voor iOS en Android, is wél voor iedereen bedoeld. Het is een app waarmee je kunt bellen én sms'en.

Waarom zou je die app installeren? Je kunt toch gewoon 112 bellen?

Ja, maar door te bellen via deze app krijgt de alarmcentrale direct allerlei informatie. Zo zien ze meteen of je de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. Ook ziet de centralist je naam - als je dat bij het installeren heb ingevuld. Daarnaast kun je alvast aangeven welke taal je spreekt en of je moeite hebt met horen of spreken.

Op het beginscherm staat ook je precieze locatie en deze informatie wordt bij het bellen direct meegestuurd - al gebeurt dit tegenwoordig ook wanneer je op de reguliere manier 112 belt.

Tot slot kan de centralist direct een chat starten als je hebt aangegeven dat je een spraak- of hoorbeperking hebt of als je anderstalig bent.

 

Lees hieronder de antwoorden op vragen omtrent 112 SMS.

 

1. Kan ik een sms sturen naar 112?


Ja. U mag de 112 sms-service alleen gebruiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen. Om in een noodsituatie te kunnen sms’en naar 112 moet u zich eenmalig aanmelden bij 112.


2. Hoe meld ik me aan bij de 112 sms-service?


U meldt zich aan door het woord ‘aanmelden’ te sms’en naar 112. De 112-centrale stuurt u een sms terug met de vraag uw aanmelding te bevestigen. U bevestigt uw aanmelding door de woorden ‘aanmelden akkoord’ te sms’en naar 112.
U krijgt een sms terug met het bericht dat uw aanmelding is gelukt. Vanaf dat moment blijft u aangemeld bij 112. U kunt vanaf dan sms’en naar 112. De 112-centrale antwoordt u dan ook via sms.


3. Ik ontvang het volgende tekstbericht van 112: ‘Uw sms aan 112 wordt niet gelezen. Bij spoed bel 112. Geen spoed, wel politie? Bel 0900 8844. Dit is een automatisch verzonden sms bericht’. Is mijn aanmelding wel gelukt?


Nee. Misschien is er iets misgegaan bij de spelling van de woorden ‘aanmelden’ of ‘aanmelden akkoord’. Probeert u nogmaals om u aan te melden.

4. Wanneer mag ik een sms sturen naar 112?


Sms na uw aanmelding alleen naar 112 als u in nood bent of als u een noodsituatie ziet.
Misbruik is strafbaar. Na het aanmelden mag u ook niet sms’en naar 112 om te testen of uw aanmelding is gelukt. Als u dat wel doet, moet iemand die echt in nood is langer wachten op hulp.


5. Waarom kan ik sms’en naar 112?


Met de 112 sms-service kunt u 112 bereiken als u niet of niet goed kunt spreken of horen.
Mogelijk gebruikt u de Tolkcontactapp. Als u geen internetverbinding heeft, kunt u niet de Tolkcontactapp gebruiken om 112 te bereiken. In dat geval kunt u een sms sturen naar 112.
U kunt de 112 sms-service ook gebruiken als u niet de Tolkcontactapp gebruikt.


6. Ik kan goed spreken en horen. Mag ik ook een sms sturen naar 112?
Nee.


7. Is het sturen van een sms naar 112 gratis?
Nee, nog niet. U heeft een abonnement nodig waarbij u sms’jes kunt sturen.


8. Krijg ik antwoord van een persoon of van een computer als ik sms?


Een medewerker van de 112-centrale leest uw sms en stuurt u een sms terug.
Er worden ook berichten automatisch gestuurd. Als het bericht automatisch wordt gestuurd, dan staat dat in de sms. Als u sms’t in een noodsituatie ontvangt u standaard het volgende bericht:
 Uw sms is ontvangen bij 112. Een centralist helpt u zo spoedig mogelijk. Dit is een automatisch verstuurd bericht. Als het druk is bij 112, dan ontvangt u mogelijk de volgende berichten:
 Het is erg druk bij 112. Een centralist helpt u zo spoedig mogelijk. Dit is een automatisch verstuurd bericht.
 Het is nog steeds druk bij 112. Een centralist helpt u zo spoedig mogelijk. Dit is een automatisch verstuurd bericht. Na het ontvangen van een automatisch verzonden sms kunt u al typen wat er aan de hand is

9. Weet de 112-centrale ook waar ik ben als ik sms naar 112?


De 112-centrale zal altijd vragen waar u bent. Een mobiele telefoon stuurt namelijk niet altijd de locatie als u naar 112 sms’t. Een Androidtelefoon stuurt wel de locatie als u sms’t naar 112, een iPhone van Apple niet.


10. Kan ik ook op een andere manier tekstberichten sturen naar 112, zoals via WhatsApp?


Nee. U kunt alleen een tekstbericht sturen naar 112 via de Tolkcontactapp en via sms als u zich heeft aangemeld.


11. Kan ik me ook weer afmelden voor de 112 sms-service?


Ja. U kunt zich afmelden door het woord ‘afmelden’ te sms’en naar 112. De 112-centrale stuurt u een sms terug met de vraag uw afmelding te bevestigen. U bevestigt uw afmelding door de woorden ‘afmelden akkoord’ te sms’en naar 112.


12. Komt een sms naar 112 altijd aan?


Een sms naar 112 werkt zoals een gewone sms. Heel soms komt een sms niet of met vertraging aan. Maar meestal komt een sms gewoon aan. De 112-centrale stuurt u altijd een sms terug. Zo weet u zeker dat de 112-centrale uw sms heeft gekregen.