Vind jij Veilig Digitaal leuk en interessant? Steun en doneer een 'kopje koffie'


VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


Google 'Foto zoeken'  gebruiken.

Snel

Heb je twijfels over de originele bron van een foto die je vrienden delen op Facebook? Of wil je graag weten of andere blogs of websites jouw foto hebben gebruikt? Met Google Reverse Image Search kan dat binnen luttele seconden. Hier  manieren om te zoeken.


Navigeer naar Google Afbeeldingen en klik op het camera-icoon in de zoekbalk. Nu verschijnt er een balk waar je een foto van je computer kunt uploaden of  de link van de afbeelding in kunt plakken. De link van een foto vind je door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en ‘adres van afbeelding kopiëren’ te selecteren.

De link is nu gekopieerd naar het klembord, waardoor je deze alleen nog maar hoeft te plakken in de balk. Hiervoor kun je de sneltoets Ctrl+V (CMD+V op macOS) gebruiken of rechtermuisknop – Plakken. Als je link in de zoekbalk staat, klik je op Zoeken op afbeelding.

In de zoekresultaten zie je nu op welke websites de foto nog meer wordt gebruikt. Zo kun je niet alleen vergelijkbare sites vinden voor het vinden van inspiratie, maar kun je ook zien of iemand jouw foto gebruikt zonder rekening te houden met auteursrechten.


Sneller

Je kan een foto op een website ook met een drag-en-drop actie opzoeken. Je houdt de muisknop ingedrukt op de foto, waarna je deze versleept naar het tabblad waarop Google Afbeeldingen openstaat.

Laat de muisknop los boven de zoekbalk, en Google plakt automatisch de afbeelding in de zoekbalk. Dit kun je doen met een afbeelding vanuit de browser, maar je kunt ook een foto vanaf je computer.


Snelst

Wil je al deze stappen overslaan? Dan kun je ook direct met de rechtermuisknop een afbeelding opzoeken in Google. Klik op een afbeelding met de rechtermuisknop en selecteer ‘Afbeelding zoeken in Google’. Je krijgt dan direct de zoekresultaten te zien!


Tip: gebruik ook eens Tineye om een foto te zoeken, vaak vindt Tineye net wat andere resultaten dan Google.