HOME » MEDIA » Podcasts

Opsporing verzocht, maar dan digitaal

De politie schakelt de hulp in van leden van de Tweakers-community bij opsporingsonderzoeken naar cybercrime. Daarmee hoopt de politie meer zaken op te lossen waarin technologie een rol speelt. Het gaat nog om een pilot, met de naam 'Blueweb'.

Luister hier naar de podcast Opsporing verzocht, maar dan digitaal

 

De Politiepodcast: opgelicht via WhatsApp

Je denkt: dit overkomt mij niet. Toch worden jaarlijks heel veel mensen opgelicht via WhatsApp-fraude. Sinds de coronacrisis is er een enorme toename van deze cybercriminaliteit. In de laatste aflevering van de speciale coronareeks van De Politiepodcast vertelt de 72-jarige Dirk hoe een totale vreemde zich voordeed als zijn dochter via WhatsApp. ‘Als je dochter vraagt om hulp, sta je meteen in de steigers.’

Luister hier naar de podcast Opgelicht via WhatsApp

 

Crisistijd: Hoe houden wij het internet en emailverkeer veilig?

In de podcast ‘Crisistijd: Hoe houden wij het internet en e-mailverkeer veilig?’gaan Roos Kist (ECP | Platform voor de InformatieSamenleving), Michiel Steltman (DINL) en Gerben Klein Baltink (Platform Internetstandaarden) met elkaar in gesprek over het belang van internetstandaarden en hoe Kamerleden kunnen bijdragen aan veilig internet en e-mailverkeer.

Luister hier naar de ECP podcast

POLITIE | Theo van der Plas, cyberveiligheid

Cybercrime is niks nieuws. Toch lijken we steeds opnieuw verbaasd als criminelen online weer een nieuwe manier vinden om geld te verdienen. Het bedrijfsleven staat onvoldoende op scherp. Waar liggen volgens de politie de grootste gevaren en is er genoeg geld én samenwerking om erger te voorkomen?

Luister hier naar Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Nationale Politie

Cybercrime

Ralph Moonen, technisch directeur van beveiligingsbedrijf Secura en Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-expert lichten cybercrime  toe.

Luister hier naar de Ask me Anything uitzending van BNR radio

 

Wat kun je tegen cybercrime doen en hoe signaleer je cybercrime?

1,2 miljoen Nederlands zijn het afgelopen jaar de dupe geworden van cybercrime, zo meldt het CBS. Delicten waarbij de dader geld verdient komen het vaakst voor. Hacken staat op plek nummer twee. Wat kun je tegen cybercrime doen en hoe signaleer je cybercrime? Luister de aflevering terug en krijg antwoord op al jouw vragen over deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit!

Theo van der Plas, Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de politie

- Rodrigo Soto Escamilla, managing director bij beveiligingbedrijf Ultimum

- Dave Maasland, CEO van beveiligingsbedrijf ESET Nederland

lichten een en ander toe bij BNR radio

 

Het gezicht van cybercrime verandert.

Bendes van oplichters en fraudeurs opereren steeds vaker vanachter een toetsenbord en bevinden zich meestal in het buitenland. Dit maakt cybercrime lastig, maar niet onmogelijk, om te bestrijden. De politie heeft daarbij wel de hulp van burgers nodig. Vrijwilligers helpen onder meer als surveillant op het dark web.

Luister naar de podcast die Tweakers hierover maakte met de politie.

Cybercrime bestrijden, is dat niet gewoon een kwestie van goede software installeren?

Zeker niet, meent cybercrime-onderzoeker Rolf van Wegberg. Volgens hem is het nog steeds een onderschat risico. Zeker in het mkb. Rolf stelt dat we grondig moeten kijken naar het verdienmodel van deze vorm van misdaad. Zodat we ons ook bewust zijn van de cyberdreigingen van morgen. Wat zijn laatste ontwikkelingen op dit gebied? (podcast van AVERO-achmea

Luister hier naar de podcast

Wil je e-mail beveiligen met encryptie?

Vergeet het maar, zegt een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Er is maar één optie: chat-app Signal. Ook de Europese Commissie draagt medewerkers inmiddels op het WhatsApp-alternatief te gebruiken. Toch is de app nog lang niet mainstream.

 

Dit wordt op BNR radio besproken met Sijmen Ruwhof, beveiligingsconsulent en ethisch hacker. Ook te gast is Menno Weij, partner bij BDO en gespecialiseerd in privacyrecht.

 

Cybercriminelen misbruiken AdSense van Google

Cybercriminelen maken gebruik van Googles anti-fraudesysteem om mensen af te persen. Criminelen vragen website-eigenaren om bitcoins, krijgen ze dat niet, dan dreigen ze het antifraude-systeem van Google te activeren.

'Je kunt op een vrij eenvoudige manier de advertenties van je concurrenten offline laten halen', zegt cybersecurityspecialist Mary-Jo de Leeuw.

Cybercriminelen en hoe ze aan te pakken

Wil je daders van cybercriminaliteit weer op het goede pad krijgen, dan moet je wel weten hoe die mensen in elkaar steken. Nieuw onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden laat zien dat deze daders behoorlijk van elkaar verschillen.

 

Te gast bij BNR radio zijn Wytske van der Wagen, criminoloog gespecialiseerd in cybercrime en universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij werkte ook mee aan dit onderzoek. Daarnaast is ook IT-ondernemer en oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug te gast.

 

To update or not to update

Is je bedrijf kwetsbaar door een beveiligingslek, dan wil je het lek zo snel mogelijk dichten. Maar snel updaten is niet per definitie zonder risico's. Moet je snel updaten dan tóch verplichten, of niet? Daarover zijn de meningen nogal verdeeld.

 

BNR radio bespreekt het met Bert Hubert van PowerDNS, Michiel Steltman van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland en Rickey Gevers van Bitdefender