HOME » MOBIEL INTERNET

Smartphone, tablet of laptop boefproef maken

De meeste telefoons, smartphones en tablets kun je eenvoudig onbruikbaar maken voor dieven door de anti-diefstalfuncties te activeren via het instellingenmenu. Zet via instellingen de functie 'zoek mijn telefoon of tablet’ of ‘vind mijn mobiel of tablet’ aan. 

Via de website van jouw merk of besturingssysteem kun je nu jouw apparaat terugvinden. Ook je laptop kun je in de meeste gevallen Boefproof maken. Kijk hieronder of dat ook voor jouw laptop kan. Ook kun je persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren.Doe de APPK-check!
Loop voordat je een app installeert een checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. En houd je de controle over wat een app van je weet.

Doe hier de APPK-check

Installeer de Veilig Digitaal 'Check-dit' pagina op je mobiel; scan de QR code !


ANDROID TELEFOON OF TABLET? SCHAKEL PLAY PROTECT IN.

Onder de naam Play Protect controleert Android alle apps op het apparaat op malware. Je vindt Play Protect via de Play Store en wel onder het 'hamburger'menu (de 3 platte streepjes).

De optie 'apparaat scannen op beveiligingsdreigingen' moet je inschakelen evenals de tweede optie 'Detectie schadelijke apps verbeteren'.

Voer vervolgens een handmatige scan uit via de knop 'Vernieuwen' of - bij recente Android versies- bij de optie 'Dat ziet er goed uit'. Een volgende keer zal jouw device zelf regelmatig een scan uitvoeren.

SCHAKEL AUTOMATISCH CLOUD BACK-UPS OP JE TELEFOON UIT

Misschien realiseer je je het niet, maar standaard wordt elke foto die je op je iPhone maakt, niet alleen opgeslagen op het apparaat zelf – maar ook geupload naar Apple’s iCloud, een online storage-infrastructuur voor digitale bestanden. Apple zegt dat de dienst is “gebouwd met industriele beveiliging en een strikt beleid hanteert om uw gegevens te beschermen.” 

Om automatische iCloud delen uit te schakelen, moet je naar Instellingen gaan, dan naar iCloud, en scroll naar beneden naar foto’s en schuif de optie naar UIT of OFF. Wilt u iCloud volledig uitschakelen, moet u naar de onderkant van het menu en klik op “account verwijderen”.

Op Android-telefoons, kunnen foto’s ook gebackuped worden, namelijk naar de Google Plus cloud service, maar dit staat standaard uitgeschakeld. Echter, als je ooit hebt toegestaan ​​dat er automatische opslag is op een Google-apparaat gekoppeld aan je account, dan zal deze instelling worden gebruikt op alle volgende hardware. Je kunt dit uitzetten via instellingen en dan klikken op je google account en synchronisatie-instellingen of via de  Foto’s-app, kies Algemene instellingen, schuif vervolgens Auto-Backup op Uit.


Malware verwijderen en direct de telefoon uit

Malware is een groeiend probleem als het gaat om cybersecurity op telefoons. Met deze kwaadaardige software kunnen criminelen jouw mobiel hacken of gevaarlijke software op het apparaat plaatsen. Hoe voorkom je eigenlijk malware? En hoe verwijder je malware als jou het onverhoopt toch overkomt?

Wanneer je ontdekt dat er malware op je telefoon aanwezig is, dan doe je er verstandig aan om het apparaat direct uit te zetten. Gebruik vervolgens een computer om te onderzoeken welke app je het beste kunt installeren om de kwaadaardige software te verwijderen.

 Android biedt bijvoorbeeld vele antivirusapplicaties om het malware te verwijderen. Zet vervolgens het apparaat weer aan, installeer de app en verwijder het virus. Verander na het verwijderen van het malware jouw wachtwoord van je Google account en andere online accounts.

Apps met root- of apparaatbeheerrechten laten zich echter niet zomaar verwijderen. Veelal zit er dan weinig anders op dan een terugkeer naar de fabrieksinstellingen. Dat kan via Instellingen / Systeem / Opties voor resetten / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen terugzetten). Haal ook de eventuele sd-kaart uit het toestel, stop die in een computer, wis en herformatteer die.

Avast Antivirus & Security 

is een gratis app en geeft je de mogelijkheid het apparaat op virussen te scannen, onnodige data te verwijderen, telefoonnummers te blokkeren en je browsegedrag te bewaken. Wanneer je ervoor kiest de betaalde versie te gebruiken, dan is het mogelijk om apps te vergrendelen en wordt de anti-diefstal-functie geactiveerd.Cybercriminelen zijn uit op uw smartphone


Bekijk "Elke app heeft zijn prijs"

Telefoongegevens overzetten


Find My Phone

Digidentity