VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


Cybercriminelen proberen op veel verschillende manieren jouw telefoon of computer binnen te komen en schade aan te richten. Denk aan hacken, phishing of ransomware.

Je kan jezelf daar tegen beveiligen. De onderstaande vijf filmpjes leggen uit welk risico je loopt, wat je kan doen, en hoe je dat moet doen.

Wachtwoorden

Leuk is wat anders, maar je hebt ze nu eenmaal nodig. Natuurlijk ben je snel geneigd om voor meerdere accounts dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Gemak dient de mens, nietwaar?

Dat is natuurlijk niet verstandig. Een geraden wachtwoord geeft zo toegang tot meerdere accounts.

Daarom:

 

Updaten

Door regelatig je updates te doen, zorg je dat je slimme apparaten veilig blijven. Door middel van updates zorgen fabrikanten dat de beveiliging van je apparaten altijd op orde zijn. Vergeet hierbij je router niet, die vormt jouw voordeur naar het internet.

  • Doe je updates altijd direct
  • Stel waar het kan automatisch updaten in of zorg voor een herinnering in je agenda.

De virusscanner

Zodra jij online gaat, loop je het risico dat jouw systeem wordt aangevallen door cybercriminelen. Onderzoek heeft geleerd dat het maximaal 20 minuten duurt, voor een cybercriminelen een onbeschermd systeem geheel heeft overgenomen. Gebruik daarom altijd een virusscanner. Een virusscanner controleert je apparaat op allerlei narigheid, zoals virussen, malware, en kwaadaardige apps. Je hebt gratis en betaalde virusscanners, zoek er één die  bij jou past.

  • Kijk in de appstore of een virusscanner vaak gedownload is en zoek recensies op.
  • Installeer een virusscanner op je computer, tablet en smartphone.
  • Klik hier voor meer informatie over virusscanners.

 

Back-up

Stel eens voor dat jij niet meer bij jouw opgeslagen gegevens kunt komen. Dat kan door een storing, een virus,een zelf gemaakte fout of een hack.  Maak daarom een kopie van je bestanden. Voor de zekerheid. Een back-up maken werkt verschillend voor verschillende apparaten.

  • Kijk hier hoe je een back up maakt voor jouw telefoon of computer. 
  • Gebruik dus bijvoorbeeld een externe harde schijf, en koppel deze los na het maken van je back-up. 

 

Phishing

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij criminelen een e-mail of SMS naar je verzenden om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jouw te achterhalen. Vandaar het woord phishing, dat ‘hengelen’ betekent.

 

 

Om phishing aanvallen te voorkomen, volg deze tips:

 

  1. Wees waakzaam voor verdachte e-mails en links: Controleer altijd de afzender en de inhoud van e-mails voordat u op links klikt. Wees verdacht van e-mails die er verdacht uitzien of ongebruikelijke verzoeken bevatten.

  2. Gebruik anti-phishing software: Installeer anti-phishing software op uw computer en mobiele apparaten om phishing aanvallen te detecteren en te blokkeren.

  3. Maak geen gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken voor vertrouwelijke informatie: Openbare Wi-Fi-netwerken zijn kwetsbaar voor phishing-aanvallen. Gebruik alleen vertrouwde en beveiligde netwerken voor vertrouwelijke informatie.

  4. Wees voorzichtig met het invoeren van persoonlijke gegevens: Voer nooit persoonlijke informatie in op verdachte websites of via verdachte e-mails.

  5. Controleer de beveiliging van websites: Voordat u persoonlijke gegevens invoert op een website, controleer of de website beveiligd is met een geldig SSL-certificaat.

  6. Houd software up-to-date: Houd altijd uw computer- en mobiele apparatensoftware up-to-date om beveiligingslekken te voorkomen.

  7. Wees alert op social engineering: Phishing-aanvallers gebruiken vaak sociale engineering-technieken om informatie te verkrijgen. Wees altijd alert op verdachte verzoeken en wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie.

 

 


(Deze pagina is mede samengesteld met informatie verkregen via Veiliginternetten.nl. Eind 2014 is op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving de website www.veiliginternetten.nl gelanceerd.