• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Het fijne voor een onderzoeker is dat er in de broncode van een website interessante informatie 'verstopt' zit. Zo kun je bijvoorbeeld kijken hoe een website is opgebouwd en welke programma's op een website draaien. Deze informatie verkrijg je via de broncode van de webpagina.


Wat is broncode?

De broncode van een website of webpagina is een soort instructie voor de computer die laat zien hoe de webpagina eruit moet komen te zien. De broncode kan omschreven worden als de achterliggende taal waar de computer mee werkt. Deze broncode wordt ingevoerd door de programmeur of webbouwer.

 


Wat staat in een broncode?

De broncode geeft informatie weer over de meta description en de title tag. Deze worden weergegeven als meta name = ”description” en <title> en </title>.

In feite zijn deze codes HTML codes. Om deze codes te zoeken kun je het makkelijkste, zodra je in de bronpagina zit zoals hierboven beschreven, op ctrl + f drukken. Hiermee kun je typend vinden waar je naar zoekt.


Hoe bekijk ik een broncode?

Er zijn verschillende manier om de broncode te achterhalen:

  • Door op ctrl + u te drukken op je toetsenbord.
  • Door bovenaan op Beeld te drukken om vervolgens Paginabron te kiezen.
  • Of door met de rechtermuisknop te klikken om vervolgens Paginabron weergeven te kiezen.

Wat heb je aan Google Analytics

Een beheerder van een website kan namelijk met Google Analytics bijhouden wie de website bezocht heeft, hoe lang dit heeft geduurd, enzovoorts. Het interessante is dat beheerders van websites soms meerdere websites beheren, waarbij zij één Google Analytics account gebruiken. En het is juist deze code waar wij als onderzoeker naar op zoek zijn. Met deze code kunnen we namelijk deze andere websites identificeren.

 


Hoe vind je de Google Analytics code?

Als een website Google Analytics gebruikt, dan wordt de Google Analytics-code ergens in de broncode van een website weergegeven. De code van Google Analytics ziet er als volgt uit “UA-cijferreeks-cijfer“. En u kunt deze code als volgt vinden:

STAP 1: ga naar de website waarvan u wilt bekijken of deze website een Google Analytics code heeft. Als voorbeeld gebruiken wij de website van Marktplaats.nl.

STAP 2: klik met uw rechtermuisknop op een ‘leeg’ deel van de pagina (niet op een foto of een link), en klik vervolgens op ‘Paginabron weergeven’. Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 3: u krijgt nu de broncode van de website te zien. Als er op de website gebruik wordt gemaakt van Google Analytics, dan staat de Google Analytics-code ergens in de broncode. Gebruikt u om snel te zoeken de`find-functie’ (CTRL-F op Windows) om direct naar de code te gaan. U typt vervolgens het volgende in: UA- om op zoek te gaan naar de code. Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 4: het kan nu zijn dat u met de zoekfunctie meerdere resultaten heeft gevonden. Het is daarom belangrijk dat u op zoek gaat naar het juiste stukje code, dat er als volgt uitziet: UA-cijferreeks-cijfer (waarbij er een nummer en een cijfer staan). Als u de code gevonden heeft, dan leest u hieronder hoe u de code kunt gebruiken. Klik hier voor een voorbeeld.


De Google Analytics-code gebruiken

STAP 5: kopieer het gedeelte ‘UA-cijferreeks’ (zonder het laatste streepje met het cijfer) en plak de code in op de website www.spyonweb.comKlik hier voor een voorbeeld.

STAP 6: als u op ‘Go!’ klikt, krijgt u te zien of de Google Analytics-code die u heeft ingevoerd gebruikt wordt op andere websites dan op de website waar u de code vandaan heeft gehaald. Klik hier voor een voorbeeld.