• VEILIG DIGITAAL WENST U EEN CYBERVEILIG 2022
  • BLIJF OP DE HOOGTE EN VOLG ONS OOK OP FACEBOOK.
HOME » PREVENTIE » CHECK DIT


Middels het internet zijn er diverse mogelijkheden om gegevens en informatie te controleren. Voorkom dat jij slachtoffer wordt van fraude of oplichting. Gebruik een van de controlemogelijkheden op deze webpagina.Avast Hack Check

Controleer hier of jouw emailadres gecompromitteerd is, door een hack. Avast heeft meer dan  30 miljoen gestolen wachtwoorden gedetecteerd die zijn buitgemaakt als onderdeel van een inbreuk op de beveiliging van diverse websites.


Betaalverzoek Check.

Betaalverzoekje ontvangen? Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar, voordat je ‘m betaalt, check dan even of alles in orde is. Om consumenten te helpen zichzelf te beschermen tegen phishing is Betaalverzoek Check ontwikkeld. Met de Betaalverzoek Check kunnen gebruikers informatie over een betaalverzoek dat zij per mail hebben ontvangen rechtstreeks inzien en de echtheid ervan controleren.


Checkjelinkje

Met Checkjelinkje® controleer je heel eenvoudig of een link (waarschijnlijk) veilig is


Have I been Emotet

Controleer of jouw e-mailadres of domein betrokken is bij de Emotet malspam (naam@domein.ext of domein.ext).
Jouw adres kan worden gemarkeerd als AFZENDER (NEP of ECHT), als ONTVANGER of een combinatie van de drie.


Safe Browsing-status van websites

De Safe Browsing-technologie van Google onderzoekt dagelijks miljarden URL's, op zoek naar onveilige websites. Elke dag ontdekken we duizenden nieuwe onveilige sites. Een groot deel daarvan bestaat uit legitieme websites die zijn gehackt. Zodra we onveilige websites vinden, geven we waarschuwingen weer in Google Zoeken en in webbrowsers. 


UNSHORTEN.ME

Oplichters gebruiken graag 'verkorte' websiteadressen. Op die manier wordt een nep-adres gemaskeerd.  Controleer hier het webadres achter de verkorte link,


Wees gewaarschuwd voor de praktijken van oplichters & fraudeurs


Op deze pagina vindt u een lijst met handelspartijen (verkopers en handelaren) die als malafide bekend staan bij de politie. De politie raadt u alle handel met deze partijen af. Op deze pagina vindt u rekeningnummers, mailadressen, websites (url's) en rekeningnummers van deze handelaren.  


Voordat u met iemand zaken doet via een handelssite of webshop, kunt u hier controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan.

Als jouw zoekactie naar mogelijke meldingen over de (ver)koper niets oplevert, wil dit NIET zeggen dat jij geen enkel risico loopt bij een verdere transactie. Je kunt aan de check dan ook geen rechten ontlenen.

Het wil alleen zeggen dat er op dit moment geen (negatieve) meldingen bekend zijn. Blijf dus altijd alert en gebruik je gezonde verstand. Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

Krijg jij WEL te horen dat er negatieve meldingen zijn over de (ver)koper met wie je zaken wilt doen, denk dan goed na of jij door wil gaan met de verdere transactie. Vraag eventueel extra waarborgen van de persoon met wie je zaken doet.


Om te helpen bepalen door welke specifieke ransomware je getroffen bent,  vul je een formulier in.. Hiermee kunnen wij controleren of er reeds een oplossing is. Wanneer deze aanwezig is,verschijnt de link waar de decryptor gedownload kan worden.


Een overzicht van bij de Fraudehelpdesk bekende valse kwaadaardige e-mails.


Vul een Iban nummer in om te verifiëren


Controleer of uw met internet verbonden apparaten zichtbaar zijn via Shodan. Als dat zo is, zijn ze benaderbaar voor hackers en ander publiek.


Het herkennen van valse websites en domeinnamen is niet meer zo eenvoudig. De tijd is voorbij van slecht taalgebruik, onlogische url's of het ontbreken van een groen slotje. Kortom: je moet nu echt opletten als internetter. Lees de tips over hoe je dat doet.


Hier kun je opzoeken of een webwinkel is aangesloten bij het  Thuiswinkel waarborg.


Controleer of uw wachtwoorden, "sterke" wachtwoorden zijn


Controleer voor je iets tweedehands koopt of het aangeboden product bij de politie als gestolen geregistreerd staat.


Wilt u iets bestellen via een website of via social media? En kent u de aanbieder niet? Check het bedrijf voordat u uw gegevens invult of betaalt! Winkel veilig online. Gebruik de checklist.


Is de website die je gaat bekijken wel veilig?
Het is handig om, zeker als je niet goed weet wat voor website het is die je gaat bekijken, eerst te checken of de website wel veilig is en niet toevallig vol zit met malware. Dit kun je onder andere doen via Safeweb.norton.com. Door hier de URL van de pagina in te voeren die je wilt bekijken analyseert virusscanner Norton of de website lekken bevat.