• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

DNS cache in Windows van tijd tot tijd  leegmaken, waarom is dat nodig?

Uw Windows DNS-cache kan een beveiligingsrisico vormen. Lees hoe u het kunt wissen en fris  kunt beginnen.

Door een enorme DNS-cache op uw pc aan te houden, kunt u supersnel op internet zoeken. Ondanks alle snelheid en snelle resultaten die een DNS-cache u geeft, maakt het u uiteindelijk kwetsbaar voor allerlei privacyrampen zoals DNS-spoofing, afluisteren, enzovoort. Het is een goede gewoonte om de DNS-cache op uw pc van tijd tot tijd leeg te maken. Lees dus verder om te leren hoe u de DNS-cache van uw pc binnen enkele seconden kunt wissen. Maar laten we eerst eens kijken wat een DNS-cache is en waarom u er toch een moet wissen.

Voordat we beginnen met het wissen van uw DNS-cache, laten we eens kijken hoe de DNS-cache, DNS-server en uw zoekopdrachten bij elkaar passen. Weet je nog hoe je een overvloed aan zoekresultaten krijgt zodra je op de zoekknop in je browser drukt? De technologie erachter is DNS Cache. Kort gezegd is de DNS-cache een opslagplaats van alle zoekopdrachten van uw browser naar de DNS-server, lokaal opgeslagen op uw pc. Maar hoe werkt dat?

Telkens wanneer u iets opzoekt in uw browser, stuurt de browser onder de motorkap een verzoek naar de DNS-server (Domain Name System), op zoek naar het IP-adres van de URL. De browser start vervolgens de website op zodra hij het adres van het IP-adres van de URL krijgt. Vergis je echter niet; dit is een relatief langdurig proces. Telkens wanneer u toegang krijgt tot informatie via internet, gebruikt u een domeinnaam (een unieke naam die aan een website is toegewezen). Voorbeelden zijn veiligdigitaal.com, fraudehelpdesk.nl, etc. Computers, en in dit specifieke geval browsers, begrijpen deze reeks teksten echter niet. Ze gebruiken een zogenaamd IP-adres, dat wordt aangeduid met een complexe reeks cijfers. Hier komt een DNS-server om de hoek kijken, die fungeert als een telefoonboek dat alle IP-adressen toewijst aan hun respectievelijke domeinnamen.

Zoals je kunt verwachten, duurt het bovenstaande proces relatief lang. Maar door de DNS-cache op uw pc te gebruiken, kunt u uw meest gebruikte DNS-servergegevens lokaal op uw pc laten opslaan, waardoor uw zoekresultaten worden versneld.

Dit is echter het probleem: uw DNS-caches kunnen in de loop van de tijd snel beschadigd raken, waardoor u vatbaar wordt voor aanvallen van buitenaf. Neem bijvoorbeeld DNS-spoofing. DNS-spoofing (ook wel DNS-cachepoising genoemd) vindt plaats wanneer hackers frauduleuze gegevens in de DNS-servers introduceren, allemaal in een poging gebruikers om te leiden naar kwaadwillende websites. Dus DNS-cache kan snel lastig blijken te zijn. Dit is de reden waarom het af en toe wissen van uw DNS-cache uw cyberbeveiliging alleen maar zal verbeteren.

U kunt de DNS-cache op een Windows-computer eenvoudig leegmaken via de opdrachtprompt. Hier is hoe: Ga naar de zoekbalk van het menu Start, typ 'cmd' . Typ in de opdrachtprompt de volgende opdracht zoals hiernaast is afgebeeld  en druk op Enter.

Door de cache van uw pc te wissen, bent u beschermd tegen phishing en datafraude. In sommige gevallen kan het u zelfs helpen uw internetverbinding te herstellen. Dit is echter niet alleen van toepassing op Windows. Of je nu een Mac, Linux of zelfs Android gebruikt, zorg ervoor dat je de DNS-cache van het systeem regelmatig wist.