• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven
  • Wees op je hoede! De 5 meest voorkomende gevallen van iDeal-oplichting

iDeal is een van de beste opties voor het doen van transacties op websites waar u extra voorzichtig moet zijn, zoals e-commerce, om online diensten aan te schaffen of wat meer incidenteel zoals het spelen bij online casino's. 

iDeal, een van de meest bekende en betrouwbare betaalmethoden in Nederland, is ook gevoelig voor oplichting. Hieronder belichten  we enkele van de meest voorkomende gevallen, zodat je kan oppassen als je iets soortgelijks ontvangt.

  • Activeer uw iDeal - de meest ouderwetse fraude iDeal

Je kan een e-mail ontvangen waarin staat dat je jouw iDeal-rekening moet activeren of heractiveren via jouw bank (in dit geval ING), vanwege een verdachte transactie.

Controleer altijd de afzender van de e-mail en vergelijk deze met de e-mails van uw aan iDeal gekoppelde bank die je in het verleden hebt ontvangen. Klik ook niet op links totdat je zeker weet dat het een officiële e-mail is.

  • Je heb een prijs gewonnen!

Hoe goed het ook klinkt, iDeal-prijzen komen niet vaak voor en als u een e-mail ontvangt zoals hierboven, word je hoogstwaarschijnlijk aangevallen door fraude via iDeal.

Het beste wat je kan doen, zoals je wellicht weet, is de e-mail onmiddellijk verwijderen en natuurlijk nooit persoonlijke informatie sturen naar een afzender die je niet kent.

  •  iDeal Check-out Fraude

Sommige consumenten hebben aangifte gedaan van mogelijke frauduleuze betalingen met de omschrijving "Checkout.com via ING bank". Zoals de website checkout.com heeft bevestigd, kunnen zij je niet helpen om jouw geld terug te krijgen als je de betaling heeft bevestigd.

  • Fraudeurs op Marktplaats: 'Verifieer uw bankrekening door een iDEAL-betaling te doen'

Er gaat nog een andere zwendel rond op Marktplaats en gerelateerd aan iDeal.

Bij deze zwendel word je gevraagd "te bevestigen dat de rekening echt van jouw is" en via deze valse bevestiging krijgen ze al jouw gegevens om geld van je bankrekening te stelen.

Om ervoor te zorgen dat je niet de volgende bent die wordt opgelicht, accepteert je geen links waarin om betaling wordt gevraagd om te bevestigen dat de rekening die van jouw is. Er zijn veel gevallen waarin gebruikers wordt gevraagd hun account te verifiëren door 1 cent te betalen.

  • Tikkie fraude en betalingen van 1 cent

Een ander nieuw geval is dat een 'koper' je via een link in Whatsapp vraagt om een Tikkie-betaling of creditcardbetaling van 1 cent, aldus de website consumentbond.nl.

Hij of zij wil zogenaamd controleren of je te vertrouwen bent en of je betaalgegevens kloppen.

Daardoor kunnen je betaalgegevens in verkeerde handen vallen. Oplichters kunnen bijvoorbeeld op jouw rekening bestellen of zelfs toegang krijgen tot je bankrekening, die ze vervolgens in een oogwenk leeghalen.

  • Is iDeal altijd veilig?

iDeal wordt gebruikt door meer dan 80% van de Nederlandse consumenten, wat veel zegt over hoe betrouwbaar en vertrouwd het is.

Maar natuurlijk kan iDeal, zoals alle betaalmethoden die er zijn, worden gebruikt om mensen te misleiden met valse verklaringen zoals rekeningverificatie of rekeningactivering, onder andere die wij hier hebben beoordeeld.

iDeal is gekoppeld aan de bankrekening van jouw keuze, maar de meeste banken hebben een 3D-veiligheidsgoedkeuring van transacties om ervoor te zorgen dat jij en alleen jij een transactie goedkeurt. Daarom krijg je normaal gesproken een sms of moet je via jouw mobiel bankieren app naar (of beide) om via iDeal en jouw bank te betalen.

  • Kan ik een iDeal betaling terugdraaien?

Helaas niet. Je kan betalingen niet terugdraaien als je ze eenmaal hebt goedgekeurd via jouw bank-app. Maar als je toevallig bent opgelicht kan je altijd zorgen voor de desbetreffende aangifte bij fraudehelpdesk.nl.

bron:mashable.com