• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Een nieuwe vorm van Whatsapp fraude doet de ronde. Cybercriminelen doen zich voor als medewerkers van de supportdienst van WhatsApp. Vervolgens trachten ze je account over te nemen of je bankgegevens in handen te krijgen.

Ze sturen een bericht met een account dat lijkt op dat van de helpdesk van WhatsApp. Zodra ze contact hebben met hun slachtoffers vragen ze om gevoelige gegevens.

De nepaccounts gebruiken een logo van WhatsApp met in de profielafbeelding  een groen vinkje. Verder is er een onbekend telefoonnummer te zien. 

Sinds  begin dit jaar is het  mogelijk om met de WhatsApps supportdienst contact te hebben via een gesprek in de chatapp. Alleen ziet bij de echte helpdesk de profielafbeelding er anders uit dan die van de fraudeuren. De naam 'WhatsApp-klantenservice' is zichtbaar. Er is sprake van een groen vinkje voor verificatie, maar dat staat naast de naam 'WhatsApp-klantenservice' en dus niet in de profielafbeelding.

Alleen zo weet je zeker dat je echt met het account te maken hebt van de officiële support-medewerkers.

Hieronder zie je hoe het hoort te zijn. (klik op de foto om te vergroten)

 

Belangrijk is ook dat je pas met de klantenservice in gesprek komt wanneer je zelf contact opneemt. Het is dus verdacht wanneer de supportdienst daarentegen zelf met jou contact zoekt via appje.