Een internetbrowser is het portaal tot het wereldwijde web, zowel op mobiel als op de laptop. De ideale browser zorgt ervoor dat pagina’s sneller laden of biedt andere extra’s voor een optimale gebruikservaring. Welke browser is de ideale keuze voor U?

Internetveiligheid en privacy zijn de meest actuele onderwerpen. De oneindige groei van computermisdaad, datalekken en ongepaste data-traceergevallen hebben internetters bezorgd gemaakt over online beveiliging. Rekening houdend met het feit dat de browser een tool is die u moet gebruiken om op het internet te surfen, hebben we besloten om op zoek te gaan naar de meest veilige browser.

Met add-ons, plugins of extensies voeg je extra functies toe aan de browser waarmee je iedere dag het internet verkent. Deze extensies personaliseren je surfervaring. Hieronder extensies die de veiligheid van je internetverkeer op allerlei vlakken verbeteren. Welke jij wilt gebruiken, hangt af van de mate waarin jij je privacy wilt beschermen.

Add-ons en extensies voegt u toe middels het instellingen menu van de door u gebruikte webbrowser.

Epic Privacy Browser - De Epic Privacy Browser van Hidden Reflex is gebaseerd op het Chromium open source project, net als Google Chrome. Het belangrijkste verschil is echter dat Epic alle Google-services heeft uitgeschakeld en verwijderd. Daarom kan de zoekgigant de stappen van de gebruiker niet volgen (tenzij u zich aanmeldt bij Gmail en verder surft op internet).

De belangrijkste reden om Epic toe te voegen aan de lijst van meest veilige browsers is dat de browser alleen in de private browsingmodus werkt en de niet-traceer-functie standaard heeft ingeschakeld. Na elke browsersessie worden cookies, trackers en zoekgerelateerde gegevens verwijderd. Daarnaast kan de browser de gecodeerde proxy inschakelen die u kan beschermen tegen het online bekendmaken van het IP-adres en andere informatie.

Als het mogelijk is, gebruikt Epic SSL-verbindingen, beschermt het openbare Wi-Fi-verbindingen en het bevat een ingebouwde advertentieblokkeerder. Bovendien verzamelt het programma geen informatie over gebruikers. De enige informatie waarin ze geïnteresseerd zijn, is het IP-adres “om zoekresultaten te krijgen die geografisch relevant zijn.”

Een van de grootste nadelen is echter dat u in deze browser geen uitbreidingen (add-ons) kunt installeren. Het bedrijf beweert dat extensies een van de gevaarlijkste componenten zijn die de privacy van gebruikers in gevaar brengen. Daarom ondersteunen ze slechts enkele add-ons die kunnen worden vertrouwd.

 

Opera -  Opera is een andere hulpmiddel om te zoeken op het internet dat kan worden opgenomen in de lijst 'meest beveiligde browser'. Sinds 2016 bevat de desktopversie een ingebouwde advertentieblokkeerder. De advertentieblokkeringsfunctie is echter standaard uitgeschakeld en gebruikers moeten deze handmatig inschakelen via de instellingen van Opera. Wanneer deze actief is, werkt de advertentieblokkeerder net als elke andere applicatie van derden waarmee de benodigde websites op de witte lijst kunnen worden gezet om hun advertenties wel te zien.

In 2015 werd Opera overgenomen door het Noord-Amerikaans online privacybedrijf SurfEasy. Op die manier konden ze betere privacy bieden voor de gebruikers door een ingebouwd virtueel privacy netwerk (VPN) toe te voegen. Het biedt echter slechts vijf VPN-locaties in de Verenigde Staten, Canada, Nederland, Duitsland en Singapore. Dat is bijna niets in vergelijking met commerciële VPN-services. Opera biedt echter gratis diensten aan en dat is een van zijn grootste voordelen.

Samenvattend biedt de browser enkele grote voordelen: u kunt advertenties van derden vermijden die mogelijk schadelijke processen bevatten en die anoniem toegang hebben tot bepaalde sites. De browser zelf verzamelt echter enige informatie over gebruikers en deelt deze mogelijk met vertrouwde partners.

 

Tor Browser - De Tor-webbrowser wordt veel gebruikt door hackers. Dit betekent echter niet dat er iets louche of gevaarlijks is aan deze tool. Het is eigenlijk de veiligste zoekmachine die momenteel gratis beschikbaar is, dus we moeten het presenteren als een van de meest veilige browsers.

Het hele Tor-project wordt beheerd door vrijwilligers en is bedoeld om internetters anoniem op het web te laten surfen. Het programma verbergt het IP-adres, de locatie en informatie met betrekking tot surfen en maakt gebruik van meerdere coderingslagen om te voorkomen dat iemand uw online-activiteiten te zien krijgt. Het is echter geen VPN-service.

De browser is een schonere en veiligere versie van Firefox. Het maakt gebruik van een HTTPS-verbinding, biedt toegang tot vergrendelde websites en kan zelfs het donkere web bezoeken. Gebruik deze functie echter niet.

Nadelen van Tor zijn echter: trage prestaties, onhandige en enigszins gecompliceerde bruikbaarheid. Bovendien kunnen overheidsinstellingen nog steeds zien dat u Tor gebruikt. Hoewel ze niet kunnen zien tot welke sites u toegang hebt en welke activiteiten u uitvoert, lijkt u nog steeds verdacht voor hen.

Brave - Brave is een open source-browser die een respectabel Chrome- en Safari-alternatief biedt.

Brave biedt geweldige snelheden en geavanceerde functies voor het volgen van advertenties, ideaal voor privacybewuste gebruikers die ook een lichtgewicht browser gebruiken.

Beschikbaar voor Windows-, Linux- en OS X-gebruikers, Brave omvat de integratie met HTTPS Everywhere, blokkeert het vastleggen van cookies, biedt een fatsoenlijke adblocker en heeft een actieve ontwikkelaarscommunity die de browser altijd verbetert.

Yandex Browser - Yandex is een Chromium-skin met een aangename, minimale gebruikersinterface die niet te ver van Google Chrome in design en functies afdwaalt en je Chrome-voorkeuren kan importeren.

Yandex, Ruslands grootste technologiebedrijf, maakt gebruik van de 'Blink'-engine, die controles uitvoert via downloads en de antivirus van Kaspersky gebruikt om te scannen op kwaadaardige inhoud.

Normaal gesproken worden browsers die scans uitvoeren traag en Yandex heeft geprobeerd dit aan te pakken. De browser maakt gebruik van Opera's Turbo-technologie om webpagina's te optimaliseren die slecht presteren of die werken op een onstabiel netwerk.

Yandex blokkeert ook websites met schadelijke inhoud en beschermt wachtwoorden en bankkaartgegevens die zijn opgeslagen. Dit betekent dat uw online betalingen veiliger worden.

In termen van zijn anonimiteitsbepalingen, voorkomt het dat derden uw surfgedrag en locatie kunnen volgen. Het maakt gebruik van DNSCrypt-technologie die Domain Name System (DNS - hoe domeinnamen worden vertaald in IP-adressen) verkeer versleutelt en tevens uw echte IP-adres verbergt.

Ghostery - Ghostery’s ingebouwde ad blocker verwijdert reclame van een webpagina en ruimt deze op zodat u zich kunt concentreren op de door u gekozen inhoud. Ghostery laat u trackers van websites die u bezoekt bekijken en blokkeren om te controle te hebben over wie uw data verzamelt. Verbeterde Anti Tracking anonimiseert ook uw data om uw privacy nog meer te beschermen.

 

HTTPS everywhere - De dienst werkt als browser-plugin voor Firefox, Chrome en Opera en versleutelt de verbinding met een toenemend aantal sites.

Een efficiënte adblocker: gebruikt weinig processorkracht en geheugen. Toch kan het duizenden filters meer laden en toepassen dan andere populaire adblockers.

WOT - Sluit je aan bij miljoenen mensen in de WOT-gemeenschap om jezelf te beschermen tegen online bedreigingen die alleen mensen kunnen detecteren. Blijf beschermd tijdens het winkelen en surfen met deze must-have aanvulling op elke antivirus-oplossing (zelfs als je er geen gebruikt)!