Home » Videowall » VIDEOWALL informatievoorziening » Gebruik geen openbaar WiFi

GEBRUIK BIJ VOORKEUR GEEN OPENBAAR WIFI

Openbare wifi, het lijkt zo handig, je bent bijna altijd online. Was openbare wifi ooit iets bijzonders, tegenwoordig kun je bijna overal een verbinding met het internet maken. Op het vliegveld, in het hotel, café of restaurant, in de trein, op school en zelfs op straat

Hartstikke makkelijk toch? Maar is het wel slim om onbeschermd gebruik te maken van openbare wifi?Wat kan er misgaan als ik van openbaar wifi gebruikmaak?
Een aanvaller kan op twee manieren openbaar wifi misbruiken. De aanvaller kan uw verbinding aftappen en daardoor al het internetverkeer afluisteren. Daarnaast kan een kwaadwillende persoon met een eigen apparaat zelf een draadloos netwerk aanmaken, om apparaten (automatisch) verbinding te laten maken met een vals netwerk.

Hoe kan ik veilig surfen op een publieke wifi-hotspot?
Bepaal als eerste wat u wilt doen en wat de gevolgen voor u zijn als u daarbij wordt afgeluisterd. Bij het lezen van het weerbericht kan er weinig misgaan, maar als u bijvoorbeeld inlogt op een sociaal netwerk dan kan een aanvaller uw wachtwoord misschien aflezen en zich vervolgens als u voordoen.

Veilig Digitaal adviseert  gebruik te maken van een VPN. Een VPN is een beveiligde verbinding tussen uw apparaat en een bepaalde server elders op het internet. Deze verbinding is versleuteld waardoor anderen het niet kunnen lezen, waardoor dit als het ware een privénetwerk is geworden. Al het internetverkeer van en naar uw apparaat gaat via deze afgeschermde route en kan op dit deel niet afgeluisterd worden.