• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Phishing

Phishing is een vorm van internetoplichting waarbij slachtoffers, soms uit onwetendheid, criminelen toegang geven tot hun persoonlijke informatie of bankrekening. Vaak gebeurt dit in de vorm van een e-mail. Deze e-mail lijkt afkomstig te zijn van een officiële instantie, organisatie of bedrijf, maar niets is minder waar: de daadwerkelijke afzender is een oplichter. Deze oplichters doen er alles aan om de e-mails die ze versturen zo authentiek mogelijk te laten lijken. Ze gebruiken bijvoorbeeld vaak officiële logo’s. In de e-mails worden mensen vaak gevraagd om op een te klikken of een bijlage te openen.

Meer weten? Ga naar de website van VPNgids.nl


Herken een phising email

Klik HIER voor een voorbeeld en leer valse e-mails herkennen. Ook kun je daar een door jou ontvangen valse email melden.

Phishing ook via SMS = Smishing

Fraudeurs die via sms uw gegevens achterhalen maken gebruik van smishing of wel ‘sms-phishing’. Smsjes die binnenkomen op uw telefoon zijn veel korter dan een uitgebreide e-mail. U treft dan ook vaak een opdracht aan, als ‘bevestig uw identiteit', 'verwijder de beperking van uw creditcard’ of ‘uw creditcard is om veiligheidsredenen geblokkeerd'. Daarna volgt ook de oproep om op een link te klikken om het op te lossen.

Kenmerken van sms-phishing:

  • Korte tekst;
  • U moet iets doen om uw creditcard te blijven gebruiken;
  • Sms-bericht komt van een onbekend (buitenlands)nummer.

 


Controleer HIER of uw inloggegevens gestolen zijn

De politie neemt regelmatig gegevens in beslag die zijn verzameld door een crimineel netwerk van softwarerobots dat inbreekt in computers. Zo’n netwerk noemen we een botnet. Tussen de illegaal verkregen gegevens kunnen ook uw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zitten. Het feit dat een netwerk is opgerold betekent niet dat deze gegevens nu veilig zijn. Het is mogelijk dat ze zijn doorverkocht aan andere (criminele) partijen.

Have I been powned ?

Via deze website kun je controleren of jouw wachtwoord (en) gecompromiteerd zijn. Komen jouw wachtwoorden voor in deze database, is het zaak deze zo snel mogelijk aan te passen.


Spam


Dien een klacht in op de website Spamklacht.nl* van de Autoriteit Consument & Markt* (ACM).


Meld hier phising email

Benader je bank via dit e-mailadres:

 

Ook andere organisaties hebben speciale e-mailadressen om een nepmail of neptelefoontje te kunnen melden:


*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad