• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • Gecontroleerde software om veilig te blijven

Geld terugkrijgen na WhatsApp-fraude? Zo pak je dat aan.

Maandelijks maken criminelen honderden mensen geld afhandig via WhatsApp. "Hoi mam, ik heb een nieuw nummer. Mijn telefoon is gestolen en mijn tas ook. Zou je 1.000 euro willen overmaken, zodat ik de maand doorkom?", appen ze. Pas later blijkt dat een crimineel het bericht heeft verstuurd. Kun je als gedupeerde je geld nog terugkrijgen?

Volgens politiewoordvoerder Jennifer Schoorlemmer zijn in de afgelopen tijd maandelijks tussen de 320 en 500 mensen op deze manier opgelicht. Een deel van hen had de truc door, vertelt ze. Maar zo'n 60 procent van deze groep is geld kwijt. De schade kan zomaar in de duizenden euro's lopen. Hoe krijg je zo'n bedrag terug?

Rick van der Rest van Eerste Hulp Bij Online Fraude zegt dat gedupeerden niet de hoop moeten opgeven. "Natuurlijk schrik je op zo'n moment. Maar sinds begin vorig jaar hebben we de procedure niet-bancaire fraude. Het slachtoffer kan via de bank de fraudeur verzoeken het geld terug te storten of uiteindelijk - als dat niet gebeurt - de persoonsgegevens krijgen om zelf een gerechtsdeurwaarder in te schakelen."

"Dat klinkt moeilijker dan het is", weet Van der Rest. "Je kan de gerechtsdeurwaarder online inschakelen en de kosten ervan worden in rekening gebracht bij de fraudeur."

Helft kreeg het volledige bedrag terug of heeft een betalingsregeling lopen.

De procedure niet-bancaire fraude (PNBF) is een samenwerking van de banken in Nederland. Het is de manier waarop slachtoffers de dader verantwoordelijk kunnen stellen. Ze kunnen zelf via de bank hun geld proberen terug te vorderen, zonder op onderzoek van de politie te hoeven wachten. De helft van de mensen die op deze manier actie ondernam, kreeg het volledige bedrag terug of heeft een betalingsregeling lopen. Inmiddels heeft elke bank een webpagina waar je de procedure kunt aanvragen.

Procedure puur bedoeld voor de slachtoffers.

"Bij WhatsApp-fraude kan het slachtoffer meteen na de eerste aangifte de procedure starten. De politie is hier maar zijdelings bij betrokken", vertelt Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.

"De eerste stap is aangifte doen", zegt Van der Linden. "De PNBF is puur bedoeld voor de slachtoffers. Zo krijgen ze de mogelijkheid om de dader aansprakelijk te stellen." Van der Linden en Van der Rest benadrukken dat de procedure alleen gestart kan worden als zowel het rekeningnummer van de dader als het slachtoffer Nederlands is. Bovendien moet je kunnen bewijzen dat het om fraude gaat. Van der Linden: "In andere geschillen mogen de banken zich namelijk niet mengen."

Bron: NU.nl