Mobiel internet
VEILIG DIGITAAL
Translate this page:
Doe de APPK-check!
Loop voordat je een app installeert, een checklist door. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en de app meer rechten geeft dan je wilt. En houd je de controle over wat een app van je weet.
Controleer de bron
Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Probeer meer informatie te verzamelen via Google of op consumentenwebsites.
Populariteit
Als een app 100.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 10 keeris gedownload .
Wees je bewust dat de populariteit van de app niets zegt over hoeveel gegevens je met de app deelt. Bekijk dus ook tot welke gegevens de app toegang wil en waarom.
Updaten
De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.
Bedenk wel dat de privacyvoorwaarden ook kunnen veranderen na een update. Check dit en kijk of je het met de nieuwe voorwaarden eens bent.
Smartphone, tablet of laptop boefproef maken
De meeste telefoons, smartphones en tablets kun je eenvoudig onbruikbaar maken voor dieven door de anti-diefstalfuncties te activeren via het instellingenmenu. Zet via instellingen de functie 'zoek mijn telefoon of tablet’ of ‘vind mijn mobiel of tablet’ aan.
Via de website van jouw merk of besturingssysteem kun je nu jouw apparaat terugvinden. Ook je laptop kun je in de meeste gevallen Boefproof maken. Kijk hieronder of dat ook voor jouw laptop kan. Ook kun je persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren.
Lees de voorwaarden
Lees goed de voorwaarden om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft.
Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, locatie en microfoon.
Meer info
Malware verwijderen en direct de telefoon uit
Malware is een groeiend probleem als het gaat om cybersecurity op telefoons. Met deze kwaadaardige software kunnen criminelen jouw mobiel hacken of gevaarlijke software op het apparaat plaatsen.
Hoe voorkom je eigenlijk malware? En hoe verwijder je malware als jou het onverhoopt toch overkomt?
Wanneer je ontdekt dat er malware op je telefoon aanwezig is, dan doe je er verstandig aan om het apparaat direct uit te zetten. Gebruik vervolgens een computer om te onderzoeken welke app je het beste kunt installeren om de kwaadaardige software te verwijderen.
Android biedt bijvoorbeeld vele antivirusapplicaties om het malware te verwijderen. Zet vervolgens het apparaat weer aan, installeer de app en verwijder het virus. Verander na het verwijderen van het malware jouw wachtwoord van je Google account en andere online accounts.
Apps met root- of apparaatbeheerrechten laten zich echter niet zomaar verwijderen. Veelal zit er dan weinig anders op dan een terugkeer naar de fabrieksinstellingen. Dat kan via Instellingen / Systeem / Opties voor resetten / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen terugzetten). Haal ook de eventuele sd-kaart uit het toestel, stop die in een computer, wis en formatteer die.