• HÉT PORTAAL VOOR CYBERCRIMEPREVENTIE.
  • DAGELIJKS CYBER NIEUWS
  • LEES ACHTERGRONDEN IN HET VEILIG DIGITAAL MAGAZINE
HOME » INFORMATIE » Online basisveiligheid

Cybercriminelen proberen op veel verschillende manieren jouw telefoon of computer binnen te komen en schade aan te richten. Denk aan hacken, phishing of ransomware.

Je kan jezelf daar tegen beveiligen. De onderstaande vijf filmpjes leggen uit welk risico je loopt, wat je kan doen, en hoe je dat moet doen.Wachtwoorden.

Leuk is wat anders, maar je hebt ze nu eenmaal nodig. Natuurlijk ben je snel geneigd om voor meerdere accounts dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Gemak dient de mens, nietwaar?

Dat is natuurlijk niet verstandig. Een geraden wachtwoord geeft zo toegang tot meerdere accounts.

Daarom:

 


Updaten.

Door regelatig je updates te doen, zorg je dat je slimme apparaten veilig blijven. Door middel van updates zorgen fabrikanten dat de beveiliging van je apparaten altijd op orde zijn. Vergeet hierbij je router niet, die vormt jouw voordeur naar het internet.

  • Doe je updates altijd direct
  • Stel waar het kan automatisch updaten in of zorg voor een herinnering in je agenda.

De virusscanner.

Zodra jij online gaat, loop je het risico dat jouw systeem wordt aangevallen door cybercriminelen. Onderzoek heeft geleerd dat het maximaal 20 minuten duurt, voor een cybercriminelen een onbeschermd systeem geheel heeft overgenomen. Gebruik daarom altijd een virusscanner. Een virusscanner controleert je apparaat op allerlei narigheid, zoals virussen, malware, en kwaadaardige apps. Je hebt gratis en betaalde virusscanners, zoek er één die  bij jou past.

  • Kijk in de appstore of een virusscanner vaak gedownload is en zoek recensies op.
  • Installeer een virusscanner op je computer, tablet en smartphone.
  • Klik hier voor meer informatie over virusscanners.

 


Back-up.

Stel eens voor dat jij niet meer bij jouw opgeslagen gegevens kunt komen. Dat kan door een storing, een virus,een zelf gemaakte fout of een hack.  Maak daarom een kopie van je bestanden. Voor de zekerheid. Een back-up maken werkt verschillend voor verschillende apparaten.

  • Kijk hier hoe je een back up maakt voor jouw telefoon of computer. 
  • Gebruik dus bijvoorbeeld een externe harde schijf, en koppel deze los na het maken van je back-up. 

 


Phishing. 

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij criminelen een e-mail of SMS naar je verzenden om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jouw te achterhalen. Vandaar het woord phishing, dat ‘hengelen’ betekent.

 


(Deze pagina is mede samengesteld met informatie verkregen via Veiliginternetten.nl. Eind 2014 is op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid en ECP | Platform voor de Informatiesamenleving de website www.veiliginternetten.nl gelanceerd.