VEILIG DIGITAAL

Translate this page:De Procedure Bancaire fraude

Geld terugkrijgen na WhatsApp-fraude?  Zo pak je dat aan. 

1.

Maandelijks maken criminelen honderden mensen geld afhandig via WhatsApp. "Hoi mam, ik heb een nieuw nummer. Mijn telefoon is gestolen en mijn tas ook. Zou je 1.000 euro willen overmaken, zodat ik de maand doorkom?", appen ze. Pas later blijkt dat een crimineel het bericht heeft verstuurd. Kun je als gedupeerde je geld nog terugkrijgen?

Volgens politiewoordvoerder Jennifer Schoorlemmer zijn in de afgelopen tijd maandelijks tussen de 320 en 500 mensen op deze manier opgelicht. Een deel van hen had de truc door, vertelt ze. Maar zo'n 60 procent van deze groep is geld kwijt. De schade kan zomaar in de duizenden euro's lopen. Hoe krijg je zo'n bedrag terug?

Rick van der Rest van Eerste Hulp Bij Online Fraude zegt dat gedupeerden niet de hoop moeten opgeven. "Natuurlijk schrik je op zo'n moment. Maar sinds begin vorig jaar hebben we de procedure niet-bancaire fraude. Het slachtoffer kan via de bank de fraudeur verzoeken het geld terug te storten of uiteindelijk - als dat niet gebeurt - de persoonsgegevens krijgen om zelf een gerechtsdeurwaarder in te schakelen."

"Dat klinkt moeilijker dan het is", weet Van der Rest. "Je kan de gerechtsdeurwaarder online inschakelen en de kosten ervan worden in rekening gebracht bij de fraudeur."

Helft kreeg het volledige bedrag terug of heeft een betalingsregeling lopen.

De procedure niet-bancaire fraude (PNBF) is een samenwerking van de banken in Nederland. Het is de manier waarop slachtoffers de dader verantwoordelijk kunnen stellen. Ze kunnen zelf via de bank hun geld proberen terug te vorderen, zonder op onderzoek van de politie te hoeven wachten. De helft van de mensen die op deze manier actie ondernam, kreeg het volledige bedrag terug of heeft een betalingsregeling lopen. Inmiddels heeft elke bank een webpagina waar je de procedure kunt aanvragen.

Procedure puur bedoeld voor de slachtoffers.

"Bij WhatsApp-fraude kan het slachtoffer meteen na de eerste aangifte de procedure starten. De politie is hier maar zijdelings bij betrokken", vertelt Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.

"De eerste stap is aangifte doen", zegt Van der Linden. "De PNBF is puur bedoeld voor de slachtoffers. Zo krijgen ze de mogelijkheid om de dader aansprakelijk te stellen." Van der Linden en Van der Rest benadrukken dat de procedure alleen gestart kan worden als zowel het rekeningnummer van de dader als het slachtoffer Nederlands is. Bovendien moet je kunnen bewijzen dat het om fraude gaat. Van der Linden: "In andere geschillen mogen de banken zich namelijk niet mengen."

Hoe werkt de procedure niet bancaire fraude?

 

1. Aangifte doen.
2. De procedure niet bancaire fraude aanvragen bij je bank*.
3. Je bank stuurt een terugstortverzoek naar de rekeninghouder waaraan je het geld heb overgemaakt.
4. Geen geld terug? Dan krijg je naam, adres en woonplaats van de rekeninghouder.
5. Je stuurt de aangifte en gegevens van de rekeninghouder naar de deurwaarder.
6. De deurwaarder start een incassoprocedure en vordert het geldbedrag terug.

 

Bij iedere bank kun je fraude melden, via die pagina kun je de procedure aanvragen. Deze staat vaak onder het kopje ‘Veilig bankieren’- ‘online fraude melden’

Aanvulling op het strafrecht

 

Gijs van der Linden, teamleider Landelijk Meldpunt Internet Oplichting bij de politie vindt de PNBF een fijne aanvulling op het strafrecht. ,,Als politie hebben we niets met de PNBF te maken, aangezien het een afspraak onder de banken is en een dienst vanuit hen naar hun klanten. Maar de procedure sluit een strafrechtelijk onderzoek niet uit en kan eventueel samen gaan.”

Dat ligt aan hoe crimineel de fraude is. Bij zaken als datingfraude en sextortion kan de politie zelf bepalen of dit een strafrechtelijke zaak wordt. Naast dus de zaak die het slachtoffer heeft lopen bij de deurwaarder. Ook meldt Van der Linden dat het fijn is dat slachtoffers van bepaalde vormen van gedigitaliseerde criminaliteit ook op deze manier hun recht kunnen halen. En dus niet altijd hoeven te wachten op politieonderzoek na een aangifte.

 

Wat valt er onder niet bancaire fraude?

Aankoopfraude: Opgelicht door een webwinkel, op Marktplaats of op Facebook
WhatsApp-fraude: bijvoorbeeld met datingfraude of ‘vriend in nood’-fraude.
Betaalfraude: Opgelicht door degene die jou moet betalen. Vaak via een betaallink waardoor die ander geld van je rekening kan halen.
Factuurfraude: De afzender van factuur lijkt erg op het E-mailadres van de reguliere leverancier, alleen is het net iets anders gespeld. Wanneer er betaald wordt, maak je het bedrag zelf over en ben je het kwijt.
Datingfraude en sextortion: De oplichter wint het vertrouwen van het slachtoffer. Er wordt een band opgebouwd. Daarna wordt er door een slinks opgebouwd web van leugens geld gevraagd.

2.

SODA VERHAALT  SCHADEVERGOEDING BIJ INTERNETFRAUDE

Internetfraude is aan de orde van de dag. Door WhatsAppfraude, Marktplaatsfraude, Spoofing of op andere listige manieren maken criminelen anderen geld afhandig. Wellicht is het u overkomen, u voelt zich bedonderd. U werd opgelicht.

SODA helpt u bij het terughalen van het geld dat u onterecht aan een oplichter of ‘geldezel’ overmaakte. Naast het terughalen van het geld zal SODA namens u ook een schadevergoeding eisen bij de ontvanger van uw geld. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat u overmaakte.

AANGIFTE

Het is belangrijk dat u aangifte doet bij de politie. Zo krijgt de politie zicht op het probleem en komen oplichters sneller in beeld. De aangifte is ook het startpunt om uw geld terug te krijgen. Met een aangifte kan uw bank en SODA u helpen. Klik hier om aangifte te doen bij de politie.AW GEGEVENS VAN DE ONTVANGER

Banken kunnen de gegevens van de oplichter (NAW; naam, adres, woonplaats) aan u verstrekken. Kijk op de website van de Nederlandse Betaalvereniging hoe het werkt. U kunt ook rechtstreeks met uw eigen bank contact opnemen. De bank zal de oplichter vragen het geld binnen 3 weken terug te storten. Indien dat niet gebeurt kan de bank u de gegevens van de ontvanger verstrekken.

GEEN GELD, GEEN GEGEVENS?

In sommige gevallen betaalt de oplichter niet terug en worden door de bank geen gegevens verstrekt. Wellicht is er sprake van een bijzondere situatie. Ook in dat geval kunt u uw zaak bij SODA aanmelden. We zullen in dat geval de gegevens van de oplichter via de politie opvragen.

 

KOSTEN

De aanpak van SODA kost u niets. Zelfs de kosten voor het inschakelen van een deurwaarder, een advocaat en alle overige gerechtelijk kosten worden betaald uit de solidariteitsreservering. No cure, no pay.

bron:so-da.nl