VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


Hoe wordt identiteitsfraude gepleegd?

 

Iemand maakt illegaal gebruik van uw persoonsgegevens. Dit kan ook digitaal, bijvoorbeeld door uw pincode of inloggegevens te gebruiken. De fraudeur gebruikt uw persoonsgegevens bijvoorbeeld om producten en diensten te krijgen op uw naam. Of om een bankrekening te openen of een creditcard aan te vragen.

U komt er meestal pas achter dat u het slachtoffer bent van identiteitsfraude, als u rekeningen of boetes krijgt waarvan u niets af weet.

Laat uw identiteitsgegevens documenten niet stelen

 • Bewaar uw identiteitsbewijs op een veilige plaats

  Gestolen paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen zijn populair onder criminelen. Dat komt omdat ze steeds moeilijker te vervalsen zijn. De oplichter koopt online het identiteitsbewijs van iemand die op hem lijkt. Bij identiteitscontroles is deze vorm van fraude moeilijk te herkennen.

 • Beveilig uw brievenbus tegen posthengelen

  Oplichters kunnen post uit uw brievenbus hengelen. Zo stelen ze bankpasjes en pincodes. Of loonstrookjes, jaaropgaven en verzekeringspapieren. Zorg voor een slot op uw brievenbus en monteer een stevige borstel achter de klep.

 • Geef uw digitale accounts een dubbele beveiliging

  Hackers kunnen inbreken op uw computer of op uw account voor e-mail of social media. Op die manier stelen ze persoonlijke gegevens of versturen berichten onder uw naam. Beveilig uw accounts met dubbele verificatie. U ontvangt dan een extra controlecode per sms of via een app. Een oplichter kan dan niets beginnen zonder uw telefoon, tablet of computer.

Deel uw gegevens en documenten niet met de verkeerde mensen

 • Wees alert op babbeltrucs

  Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als medewerker van een bank of computerbedrijf. Voor u het door heeft, geeft u uw inloggegevens prijs. Wees hierop alert. Controleer het verhaal. Zoek het telefoonnummer van het bedrijf op en leg uit wie u benaderd heeft en wat hij gevraagd heeft.
 • Online kopen of verkopen? Stuur geen kopieën van uw ID-bewijs

  Sommige oplichters adverteren (online) met iets wat u graag wilt hebben: concertkaartjes, woonruimte, een leuke baan. Soms vragen ze u om een kopie van uw identiteitsbewijs of andere documenten te sturen. Ga hier niet op in.
 • Klik in e-mails nooit op een link naar een inlogpagina

  Oplichters kunnen u een phishing mail sturen. Dit is een mail die lijkt op een mail van de overheid, een bank of een ander bekend bedrijf. In die mail vragen ze u om persoonlijke gegevens of in te loggen door te klikken op een link. Deze link leidt u naar een valse website. Klik niet op de link. Zoek zelf het juiste webadres op van bijvoorbeeld uw bank en surf er dan naar toe.

Geef uw identiteitsgegevens niet ‘cadeau’

 • Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs

  Organisaties vragen soms om een kopie van uw identiteitsbewijs. Die kopieën worden vaak goed bewaard, maar niet altijd. Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw ID-bewijs onbruikbaar voor oplichters. Of gebruik hiervoor de KopieID app.
 • Vernietig persoonlijke gegevens in oude documenten of computers

  Oplichters kunnen in uw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren. Ook als u uw oude computer, tablet of telefoon wegdoet, kan deze in verkeerde handen vallen. Versnipper of verscheur daarom oude documenten met uw identiteitsgegevens en adresgegevens. En vernietig gegevens op oude computers en telefoons.
 • Wees voorzichtig op social media

  Oplichters kunnen gegevens over u verzamelen via bijvoorbeeld Google, Facebook of Twitter. Zo brengen ze zorgvuldig uw profiel in kaart. Vervolgens handelen ze namens u. Weet daarom wat u deelt via social media. Toon online zeker geen foto’s van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs.

ID info

PDF info

geef-oplichters-geen-kans-een-veilig-id
PDF – 672,4 KB 371 downloads
factsheet-een-veilig-id
PDF – 500,9 KB 379 downloads

Kopie ID app

Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitsbewijs (ID-bewijs).

Met de KopieID app kunt u in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Ook zet u met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Komt de kopie dan ooit in handen van fraudeurs terecht, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.

KopieID app downloaden

U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App StoreGoogle Play Store of Windows Phone. De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

IDENTITEITSFRAUDE