VEILIG DIGITAAL

Translate this page:

De Cybercrime Webapp is primair bedoeld voor politiemedewerkers, maar is voor iedereen vrij toegankelijk. Bent u zelf slachtoffer geworden van cybercrime?

Neem contact op met de politie via 0900-8844.


Hoe herken je cybercrime en hoe spoor je het op? Wat is het laatste nieuws op gebied van cybercrime?

De antwoorden vind je in deze webapp, net als een overzicht van strafrechtartikelen op gebied van cybercrime, hulpmiddelen en handige links.

De WebApp onderdelen:

Wat speelt er nu? Wat is er in het nieuws? En waar wordt vaak aangifte van gedaan? Hier vind je de meest actuele informatie op gebied van cybercrime.

Hoe bepaal je het cybercrimedelict dat hoort bij een melding of aangifte? Maak je keus uit onderstaande praktijkvoorbeelden. Bij elk voorbeeld vind je het juiste delict.

Staat er een sterretje voor de omschrijving? Dan zijn er voor het delict (aanvullende) aangiftetips beschikbaar.

Cybercrime is vastgelegd in het strafrecht in onderstaande artikelen. Voor al deze artikelen is voorlopige hechtenis mogelijk (art 67 lid 1 Sv), met uitzondering van

  • de schulddelicten (artikelen 161septies en 350b);
  • artikel 139e.

Hoe ziet het opsporingsproces eruit in geval van een cybercrimedelict? En hoe registreer je een melding of aangifte? Dat vind je hier.

Wat moet jij zelf weten over cybercrime? En wat is de rol van anderen bij de opsporing of registratie van cybercrimedelicten? Dat lees je hier.

Hier vind je algemene preventietips. Soms wordt verwezen naar externe websites.

Let op: de Nationale Politie is niet aansprakelijk voor enig nadeel of schade die ontstaat of kan ontstaan door het volgen van deze links en/of het opvolgen van de preventieadviezen.

Contactgegevens cybercrime, gegevens vorderen bij US providers, Hansken, Woorden - en begrippenlijst