VEILIG DIGITAAL

Translate this page:



Steeds vaker krijgt de politie te maken met mensen die vrezen dat iemand seksuele foto's of filmpjes van hen heeft en bang zijn dat deze beelden worden doorgestuurd of online worden gezet.

 

Slachtofferhulp Nederland heeft in samenwerking met Politieteam Zeden en Helpwanted een stopbrief tegen sexting gemaakt.

Heeft iemand intieme beelden van je en ben je bang dat deze persoon de beelden gaat verspreiden? Dan kun je een stopbrief opstellen waarin je duidelijk maakt dat dit niet mag en dat je dit niet wilt. Je stuurt een stopbrief wanneer de foto's of filmpjes van jou nog niet zijn verspreid en je weet wie ze heeft. Met de brief informeer je de ander dat het strafbaar is om jouw beelden te verspreiden en dat je aangifte zult doen als de ander iets met jouw beelden doet dat strafbaar is.

Het is strafbaar als de ander:

  • het beeldmateriaal dreigt te verspreiden;
  • je ermee chanteert;
  • de beelden aan anderen laat zien of deze doorstuurt, online plaatst of te koop aanbiedt;
  • of beelden van jou bewaart die zonder jouw toestemming zijn gemaakt.

 

Stopbrief opstellen en versturen

 

Wil je een stopbrief opstellen, dan kun je  hier een voorbeeld-stopbrief downloaden*. Deze kun je als leidraad gebruiken en naar eigen inzicht aanpassen. Heb je hier hulp bij nodig, dan je contact opnemen via 0900-0101.

Houd er rekening mee dat als je de stopbrief per post verstuurt, het verstandig is om dit als aangetekende brief te doen, zodat je bewijs hebt dat de brief is aangekomen bij de persoon die jouw beelden heeft. Bewaar altijd een kopie van de brief en het ontvangstbewijs. Als je de brief digitaal verstuurt, maak dan een screenshot van je bericht.

Let op: een stopbrief kan ook een tegenovergesteld effect hebben, waarbij de ontvanger boos kan reageren. Het is belangrijk om te weten dat het sturen van een stopbrief niet verplicht is voor een rechtszaak of om aangifte te doen.

 

Wanneer verstuur je geen brief maar ga je in gesprek?

 

Heb je intieme beelden verstuurd naar iemand die je wel vertrouwd, maar maak je je achteraf toch zorgen? Dan is het versturen van een stopbrief misschien minder geschikt en kun je beter in gesprek gaan. Deel je zorgen met de ontvanger en vraag hen om de beelden te verwijderen.

 

Zijn je beelden al verspreid?

 

Zijn je beelden al verspreid, dan kun je hiervan melding maken bij de politie en mogelijk aangifte doen. Neem contact op via 0900-8844 of kijk op politie.nl voor meer informatie.

Voor praktisch advies, hulp bij het verzamelen van bewijs en het offline halen van beeldmateriaal kun je terecht bij Helpwanted. Het is echter belangrijk om te weten dat het niet altijd mogelijk is om alle beelden offline te halen.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

(bron: veiliginternetten.nl)