Vind jij Veilig Digitaal leuk en interessant? Steun en doneer een 'kopje koffie'

VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


Een fraaie sterke computer is één ding, maar zonder software doet hij niets. 

Om te zorgen dat je computer goed beveiligd blijft, is het belangrijk om je programma's en besturingssysteem regelmatig te updaten. Windows 10 kan automatisch updates installeren. Maar soms is het beter om dit tussendoor ook even zelf handmatig te doen. 

 

Automatische updates van Windows zijn handig omdat je op die manier nooit per ongeluk vergeet om je systeem up-to-date te houden. Dagelijks wordt er op de achtergrond gecheckt of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor Windows en andere Microsoft producten die op je computer staan. Deze updates worden wanneer dit kan meteen geïnstalleerd. Voor sommige updates moet je je pc opnieuw opstarten.

 

Windows handmatig updaten

Om zelf naar de Windows Update tool te navigeren, moet je Instellingen > Windows Update gaan en op Naar updates zoeken klikken. Vervolgens wordt er meteen naar nieuwe updates voor je systeem gezocht die nog niet geïnstalleerd zijn.

Om veiligheidsredenen is het in Windows 10 Home niet mogelijk om updates te verbergen, zodat je niet per ongeluk een belangrijke update overslaat. In Windows 10 Pro kan dit wel, dus let goed op dat je geen belangrijke updates verborgen hebt.

Installeer alle gevonden updates en start vervolgens je pc opnieuw op. Het is een goed idee om daarna opnieuw naar Instellingen > Windows Update te gaan en nogmaals naar updates te zoeken. Sommige updates kunnen namelijk betrekking hebben op een update die je zojuist geïnstalleerd hebt en daarom nog niet zichtbaar waren toen je die update nog niet had.

Aanrader

Verouderde programma's bevatten  bekende foutjes die hackers vaak misbruiken. Criminelen kunnen zo jouw computer besmetten met malware en soms zelfs je persoonlijke gegevens stelen.

Het opsporen van verouderde software en andere risico’s is vrij eenvoudig te doen met de gratis analysetool van Patch My PC.

Na de analyse kun je met 1 druk op de knop alle verouderde programma's laten updaten.