VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


Gebruik bij voorkeur geen openbaar WiFi!

Wat kan er misgaan als ik van openbaar wifi gebruikmaak?
Een aanvaller kan op twee manieren openbaar wifi misbruiken. De aanvaller kan uw verbinding aftappen en daardoor al het internetverkeer afluisteren. Daarnaast kan een kwaadwillende persoon met een eigen apparaat zelf een draadloos netwerk aanmaken, om apparaten (automatisch) verbinding te laten maken met een vals netwerk.

Veilig Digitaal adviseert  gebruik te maken van een VPN.

Een VPN is een beveiligde verbinding tussen uw apparaat en een bepaalde server elders op het internet.

Deze verbinding is versleuteld waardoor anderen het niet kunnen lezen, waardoor dit als het ware een privénetwerk is geworden. Al het internetverkeer van en naar uw apparaat gaat via deze afgeschermde route en kan op dit deel niet afgeluisterd worden.

Voordelen van een VPN
» Uw verbinding is geheel beveiligd, u hebt geen omkijken meer naar afluisteraars of beïnvloeding en kunt met een gerust hart internetten.
» U hoeft een VPN slechts eenmaal in te stellen op uw apparaat en kunt daarna vaak met één druk op de knop een veilige verbinding opzetten.

Nadelen van een VPN
» Om een VPN te kunnen gebruiken moet u een account hebben bij een VPN-aanbieder, hieraan zijn mogelijk kosten verbonden.
» Omdat het internetverkeer van alle gebruikers van hetzelfde VPN via één punt gaat kan dit op drukke momenten tot een langzamere verbinding leiden.

Kies de juiste VPN

Het kiezen van de beste VPN dienst is best lastig. Er zijn zoveel diensten met elk hun voor- en nadelen. Op basis van  eigen onderzoek heeft VPNdiensten.nl  voor jou een top-5 van best geteste VPN's samengesteld. 

Een tweede aanrader is de website van VPNgids. Met een VPN-verbinding kan je anoniem, veilig en vrij internetten. Op deze website vinden bezoekers alles over VPN's, privacy, veilig internet, unblocking en online bescherming.

WiFi hotspot

Hoe kan ik veilig surfen op een publieke wifi-hotspot?

Bepaal als eerste wat u wilt doen en wat de gevolgen voor u zijn als u daarbij wordt afgeluisterd. Bij het lezen van het weerbericht kan er weinig misgaan, maar als u bijvoorbeeld inlogt op een sociaal netwerk dan kan een aanvaller uw wachtwoord misschien aflezen en zich vervolgens als u voordoen.

Gratis VPN proberen?

ProtonVPN is een VPN van de makers van het goed beveiligde ProtonMail. ProtonVPN is gratis en zonder datalimiet. Wel zijn de snelheden voor de betaalde versie hoger. Het Zwitserse ProtonVPN is zeer goed beveiligd en logt geen surfgegevens van gebruikers. ProtonVPN is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.

Video