VEILIG DIGITAAL

Translate this page:

Technologienieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van technologie. Ontdek de nieuwste gadgets, innovaties en updates vanuit de tech-industrie..


OpenAI heeft een nieuwe versie van ChatGPT gelanceerd, genaamd ChatGPT-4o. Behalve dat er een nieuwe AI-versie onder ligt, is deze versie voor iedereen gratis toegankelijk. De beperking voor niet-betalende gebruikers ligt alleen in het aantal vragen dat per dag kan worden gesteld.

Terwijl de concurrentie inloopt op de Galaxy Book-lijn met eveneens prachtige OLED-schermen, blijft Samsung ook niet stilzitten. Wie een dunne, lichte en toch krachtige 16 inchlaptop zoekt, is hier aan het juiste adres.


De Sandisk Desk Drive 8TB is duidelijk bedoeld voor gebruik op een vaste plek; hij is groter en zwaarder dan veel andere externe ssd's en vereist bovendien een aparte netvoeding. Bij zowel lezen als schrijven haalt de Desk Drive het maximale uit de 10Gbit/s-USB-C-poort en ook bij langdurige belasting doet hij het relatief goed.

De virtuele assistent Siri van Apple wordt binnenkort een stuk slimmer dankzij AI. De onthulling van de betere versie van Siri vindt over een maand plaats, meldden bronnen aan The New York Times. De nieuwe Siri heeft ook gevolgen voor de iPhone 16.


Apple heeft de nieuwe iPad Pro gepresenteerd, verkrijgbaar in zilver en spacezwart, in twee twee nieuwe formaten: het lekker ruime 13‑inch model en het superhandzame 11‑inch model.
Allebei hebben ze het 'meest geavanceerde display ter wereld': een nieuw Ultra Retina XDR-display met geavanceerde tandem OLED-technologie.

De Samsung Galaxy Book 4-reeks krijgt later deze maand een nieuw familielid: de Galaxy Book 4 Edge. De laptop draait op Qualcomms ARM-chipsets voor Windows.

Specifiek gaat het om de Snapdragon X-chipsets van Qualcomm. Met die ARM-chipsets wil de chipontwikkelaar een serieuze tegenhanger bieden voor Apples Silicon M-reeks.


Apple wil naar verluidt in 2025 een vouwbaar apparaat lanceren met een scherm van 20,3 inch. Mogelijk gaat het om de eerste vouwbare MacBook.

Vroeger kon je de Chromecast uitsluitend met een telefoon bedienen, maar tegenwoordig levert Google een afstandsbediening bij de slimme gadget.  Werkt de Chromecast-afstandsbediening niet (meer) goed? Door ‘m te resetten begin je met een schone lei. Zo werkt het.


Terwijl wij in Nederland nog niet eens de snelle versie van 5G hebben, is er in Japan al een eerste apparaat met de opvolger: 6G. Die technologie is tot wel 20 keer zo snel als 5G.

Apps Kaarten, de Google Maps-concurrent van Apple, heeft nu ook eindelijk fietsroutes in Nederland. De knop zat al een paar jaar in de app, maar had in ons fietsland lange tijd geen functie.


Tegelijkertijd met de Motorola Edge 50-serie werden ook de Moto Buds en Moto Buds Plus onthuld. De draadloze oordopjes zijn in samenwerking met BOSE ontwikkeld en hebben een luxe uitstraling. Heeft Motorola audiokwaliteit en comfort onder de knie?

Flitsmeister verplaatst een aantal veelgebruikte functies naar zijn betaalde Pro-abonnement, dat nu ook 1 euro per maand duurder wordt. Bovendien moet je voor sommige betaalde functies nog meer gaan betalen.


Google Foto’s is bezig met een compleet nieuwe functie voor videobewerking. Met een enkele druk op de knop zou je je video’s kunnen verbeteren. De laatste update is nog niet voor iedereen uitgebracht, maar de tipgever wist via een paar handige omwegen toch de versie te bemachtigen. De functie heet ‘Verbeter je video’ en heeft een toverstokje als icoon. De optie staat direct na het open van de videobewerker onder Video, naast de stabilisatieknop.

Er bestaan ondertussen ontzettend veel verschillende AI-sites, maar wat zijn de beste en meest interessante sites met AI die je nu kan gebruiken


Oudere Samsung Galaxy-telefoons krijgen een dezer dagen een essentiële 4G-update. Het gaat soms om toestellen die al zeven jaar geleden werden uitgebracht, zoals de Galaxy A5 (2017).

Processoren die steeds sneller worden, AI-toepassingen, alles roept om sneller geheugen. JEDEC, het orgaan rond chipstandaarden, heeft daarom DDR5-8800 goedgekeurd.

De fabrikanten en softwaretoepassingen willen steeds snellere hardware, maar iedereen moet zich aan de beschikbare standaarden houden. Bij de geheugenfabrikanten moeten ze luisteren naar JEDEC, een centraal orgaan dat over de chipstandaarden gaat binnen het geheugensegment.


Twee Zwitserse bedrijven werken aan batterijtechnologie die uiteindelijk gebruikt kan worden om op grote schaal ultradunne batterijen te produceren die zeer snel opladen.

Je kunt een AI-chatbot gebruiken zoals ChatGPT of Google Gemini, maar wat als je je eigen AI-chatbot kunt maken? Dat is al op diverse plekken mogelijk, maar wordt tot nu toe vooral zakelijk ingezet. Instagram wil het ook naar de massa gaan brengen.