VEILIG DIGITAAL

Translate this page:


RESCUE DISKS


Je systeem start niet meer op. Je harde schijf crasht. Wat nu?Download een van de onderstaande -gratis- ISO bestanden, brand deze op een CD/DVD (of installeer op een USBstick) en gebruik die om je systeem meet te starten en te herstellen.Als de CD/DVD of USB stick zijn werk heeft gedaan, is de kans groot dat je systeem wel weer opstart.

Geen succes? Dan kun je middels een rescue cd bestanden naar een externe opslag kopiëren.

Vervolgens zal je systeem (als er geen hardware fouten zijn) opstarten en gescand worden op virussen. Die virussen zullen uiteraard indien mogelijk verwijderd worden.

Computer Totaal beschrijft HIER hoe het werken met een rescuedisk (schijf of via USB) in zijn werk gaat; als voorbeeld wordt de Kaspersky disk gebruikt


Kaspersky Rescue Disk

Is Windows besmet? Met de desinfecteringstool Kaspersky RescueDisk is het virus wellicht eenvoudig buiten Windows om te verwijderen. (Let op: download begint na het aanklikken van de link)

Buiten deze Rescue disk biedt Kaspersky nog meer gratis tools aan, zoals een VPN, een Virus Removal Tool,  Security Cloud Free en Internet Security voor Android.


Trend Micro Rescue Disk

Hiermee kunt u een cd, dvd of USB-station gebruiken om uw computer te onderzoeken zonder Microsoft Windows te starten. Het vindt en verwijdert hardnekkige of moeilijk schoon te maken beveiligingsbedreigingen die diep in uw besturingssysteem op de loer liggen.

Rescue Disk hoeft mogelijk geïnfecteerde systeembestanden niet in het geheugen te laden voordat u ze probeert te verwijderen. Het kan verborgen bestanden, systeemstuurprogramma's en de Master Boot Record (MBR) van de harde schijf van uw computer scannen zonder het besturingssysteem te verstoren.


Offline NT Password & Registry Editor 

Is er geen toegang meer tot Windows omdat het wachtwoord van een lokaal gebruikersaccount is vergeten? Achterhaal het wachtwoord dan met deze opstartbare CD/dvd

Deze methode werkt alleen bij een lokaal gebruikersaccount, is het account gekoppeld aan een Microsoft-account dan moet het wachtwoord van het Microsoft-account hersteld worden. Liever toch het oude wachtwoord terug, probeer het dan eens met een zogenaamde 'woordenboekaanval', bijvoorbeeld met de tool Ophcrack (download: http://ophcrack.sourceforge.net).


SystemRescueCd

Dit is een Linux-systeemhersteldisk die beschikbaar is als opstartbare cd-rom of USB-stick voor het beheren of repareren van uw systeem en gegevens na een crash. Het is bedoeld om een gemakkelijke manier te bieden om beheertaken op uw computer uit te voeren, zoals het maken en bewerken van partities op de harde schijf.

Het wordt geleverd met veel software zoals schijfbeheertools (parted, partimage, fsarchiver, bestandssysteemtools, ...), netwerkbeheerprogramma's en eenvoudige teksteditors. Het kan worden gebruikt voor zowel Linux- als Windows-computers, en op desktops en servers.

Dit reddingsysteem vereist geen installatie, aangezien het kan worden opgestart vanaf een cd / dvd-station en een USB-stick, of vanaf het netwerk met PXE. Maar het kan desgewenst op de harde schijf worden geïnstalleerd. Het wordt geleverd met up-to-date kernels om ondersteuning te bieden voor recente hardware en ook voor alle belangrijke bestandssystemen (ext2 / ext3 / ext4, xfs, btrfs, ntfs, reiserfs, vfat), evenals netwerkbestandssystemen (samba en nfs).


Ventoy

Ventoy is een handig programma dat je op een usb stick kan zetten om meerdere besturingssystemen (Linux distributies, rescue disks, partitiebeheerders en backup en kloon programma's) te starten vanaf usb. Je kunt meerdere ISO's op je usb stick zetten (zoveel als er ruimte voor is) en Ventoy geeft vervolgens een startmenu waar je kunt kiezen welke OS je wilt opstarten. Zeer nuttig voor gevorderden die vaak 'pc's moeten redden'.

Bij met virussen besmette pc's of vastgelopen computers die niet meer opstarten is het handig om met een opstartbare usb stick met een rescue disk (anti-virus disk zoals bijvoorbeeld: Kaspersky Rescue Disk) te proberen de boel te redden.