• Veilig Digitaal toont elke dag nieuwe cyber informatie
  • Veel controlemogelijkheden op 1 plek
  • De juiste software om veilig te blijven
  • Helpdesk nodig? Kies de goede!
  • Waardering? Een donatie is welkom!

4 veelvoorkomende TikTok scams

TikTok is een van de populairste social media platformen ter wereld. De gebruikers kunnen oneindig korte video’s delen en bekijken. In de VS en het VK besteden gebruikers al meer tijd aan TikTok dan aan Youtube. TikTok heeft op dit moment meer dan 1,2 miljard dagelijkse gebruikers.

 

Cybercriminelen houden de trends goed in de gaten en spelen hier slim op in. Ze voorspellen veranderingen voordat de bevolking dat doet, op die manier zijn ze je altijd een stapje voor. Bovendien kan je vanaf dertien jaar oud al een accountEen account is een stukje van een digitaal systeem waartoe een gebruiker toegang heeft. Bij een account hoort informatie over de gebruiker, zoals persoonlijke gegevens,... Meer aan maken, dat maakt het voor cybercriminelen nog gemakkelijker om fraude te plegen. Ben je je bewust van de gevaren die TikTok met zich mee kan brengen? 

1. Geld- en crypto-scams

Cybercriminelen proberen TikTok gebruikers naar zich toe te lokken door een groot geldbedrag te beloven, waar ze weinig moeite voor hoeven te doen. Daarnaast proberen oplichters TikTok-gebruikers te verleiden door aantrekkelijke crypto1. Cryptografie. 2. Cryptosleutels. Meer reclames te laten zien. Crypto1. Cryptografie. 2. Cryptosleutels. Meer wordt onder jongeren steeds populairder, omdat je er veel geld mee kan verdienen. Deze trend maakt het voor cybercriminelen gemakkelijk om crypto reclames te gebruiken voor kwaadwillende doeleinden.

2. Phising-berichten

Phishing-berichten worden door cybercriminelen vaak gebruikt om achter de persoonsgegevensGegevens die verwijzen naar een persoon. Met deze gegevens kan men vaststellen wie iemand is. Bijvoorbeeld naam, adres, nummer van het paspoort. van gebruikers te komen. Cybercriminelen kunnen dan een neppe e-mail uit naam van TikTok naar je toesturen. In de mail staat dan bijvoorbeeld een klikbare link voor een samenwerking, maar zodra je daar dan op klikt en inlogt met je TikTok-gegevens hebben de cybercriminelen toegang tot jouw account.

3. Nep-accounts

TikTok heeft veel nep-accounts die beheerd worden door cybercriminelen. Deze accounts doen alsof ze een echte gebruiker zijn en voeren online gesprekken. Soms proberen cybercriminelen zelfs accounts van beroemdheden na te maken, volgers te genereren en deze volgers op te lichten. Het neppe account is moeilijk te onderscheiden van het echte account doordat cybercriminelen alle video’s van het echte account kopiëren en op het neppe account plaatsen.

Het is verstandig om je kinderen ervan bewust te maken dat niet elk account op TikTok ook een echt persoon is. De nep-accounts proberen gebruikers te phishen of malwareKwaadaardige software die aanvallers op een digitaal systeem zetten om er op afstand bij te kunnen, het te vernielen of informatie te stelen. Malware is... op hun telefoon te implementeren door gevoelige informatie te vragen of nep links te sturen.

4. Neppe-apps

De nep-accounts die worden beheerd door cybercriminelen promoten soms apps die gedownload kunnen worden, maar dit blijken dan achteraf neppe-apps te zijn. Via deze neppe-apps proberen cybercriminelen persoonlijke gegevens te achterhalen of malware te installeren op je apparaten.

Wat kan je als TikTok gebruiker doen om geen slachtoffer te worden van oplichting?

Tweestapsverificatie (2FATwee Factor Authenticatie.) inschakelen:

Het is verstandig om gebruik te maken van een extra beveiligingslaag die de toegang tot je TikTok-account en gegevens beter beschermt. De tweestapsverificatie is niet automatisch door TikTok ingeschakeld dus het is goed om deze zelf aan te zetten via instellingen. Zo voorkom je dat cybercriminelen kunnen inloggen op jouw TikTok-account en je persoonsgegevens dus veiliger zijn.


(Hoe activeer ik tweestapsverificatie voor mijn TikTok-account?)

 

Deel nooit je persoonlijke gegevens:
Het platform TikTok zal nooit om je accountgegevens, wachtwoorden, eenmalige wachtwoordcodes of andere persoonlijke gegevens vragen. Let dus goed op en geef deze gegevens nooit aan onbekenden die hierom vragen via bijvoorbeeld een e-mail of een app-bericht.

 

Melden van oplichting:
Wanneer je als TikTok gebruiker video’s, reclames, verdachte links of andere ongebruikelijke berichten tegen komt is het verstandig om dit direct aan TikTok te melden zodat cybercriminelen niet langer fraude kunnen plegen. Lees hoe dit moet op de site van TikTok

 

bron:eset.nl